Romatelep Dunaszerdahelyen a Karcsai úton

Hájos Zoltán július 8-i sajtótájékoztatóját követően ellátogattunk a Karcsai úti romatelepre, ahol már jelenleg is több száz roma lakik. Az arra érdemesek, azaz a fizetőképesek szépen felújított szociális bérlakásokban – ez kilenc család – a többiek pedig vagy unimóbódékban, vagy pedig e telepen található lerobbant épületben húzzák meg magukat. A lerobbant épület másfél szobás lakásaiban több család is él, nem egy olyan lakás/szoba van, ahol akár három generáció is együtt él.

Jelen helyzetben a Karcsai úton lakó romák két csoportjának mondták fel bérleti szerződését: az egyik csoport, a már fentebb említett unimóbódékban lakó roma családok, a másik csoport pedig 9 roma család, akik a roma telepen működő szociális bérlakásokban laknak, és jelenleg is érvényes bérleti szerződésük van a Romológiai Intézettel szeptember 30-ig. Ezen családoknak tartozásaik nincsenek, rendszeresen fizetik a bérleti díjat, és egyéb más költségeket is, munkahelyekkel is rendelkeznek.

Kuruc Jenő családja is egyike a kilenc mintacsaládnak, akik rendezett körülmények között élnek. Ő egyedül tartja el hatfős családját – tisztességes munkából – felesége jelenleg anyaságin van legkisebb, kéthónapos gyerekükkel. “Mindig minden számlánkat időben rendezzük, soha nem voltunk elmaradva egyetlen fillérrel sem, betartjuk a telep húszpontos szabályzatát is, mert az az alapfeltétele annak, hogy a felujított szociális bérlakásban lakjunk. Ugyanígy van vele a többi nyolc család is. Ennek ellenére a polgármester, Hájos Zoltán felmondta velünk a bérleti szerződésünket július 6-án, annak ellenére, hogy mi a Romológiai Intézettel június 28-án meghosszabbítottuk a szeződésünket szeptember 30-ig. Miért akarnak minket innen is kidobni, amikor rendesen viselkedünk, dolgozunk? Hát már sehol sem tűrnek meg minket, még akkor sem, ha senkinek nem ártunk?” - méltatlankodtak Kurucék.

Ravasz József elmondása szerint ezek a családok szolgálnak példaként a szomszédságukban élő "unimóbódésoknak". "A szociális bérlakásokban élőknek egy bizonyos idő után a várostól kellene kapniuk bérlakásokat, hogy a telepen felszabadulhassanak ezek a rendezett lakások, és az arra érdemes "unimóbódésok" beköltözhessenek utánuk, ha teljesítik a Romológiai Intézet 20 pontos kritériumrendszerét." - nyilatkozta Ravasz a Paraméternek.

 

 

-para-