Kevesebben dolgoznak majd többet

2009. július 20. - 16:00 | Régió
DUNASZERDAHELY/SOMORJA – A gazdasági válság megszorító intézkedések foganatosítására kényszeríti a helyi önkormányzatokat is. Elbocsátások, spórolás várható, nehéz időszak következik.

Dunaszerdahelyen a városháza átszervezése is spórolási, valamint hatékonysági célokat szolgál. Hájos Zoltán polgármester elmondta, az egyes szakosztályok vezető pozícióira hétfőn délelőtt kezdődtek a megbeszélések. Korábban már írtunk róla, hogy négy szakosztály működik majd tovább. A pénzügyi és vagyon nyilvántartási, oktatásügyi, sport, szociális és kulturális, a környezetvédelmi, valamint a technikai. A polgármester az egyes szakosztályok vezetőinek még júniusban felmondott, viszont mindaddig megbízott vezetőként tevékenykednek tovább, amíg meg nem erősítik őket pozícióikban, vagy új személyeket ki nem neveznek a helyükre.

Hájos közölte, három munkatárstól meg kellett válni az átszervezés következtében, további három alkalmazott pedig még felmondási idejét tölti. Az egyes alosztályok vezetői pozícióira is pályázatot hirdetett a polgármester, a jelentkezőkkel jövő hétfőn tartanak megbeszéléseket. Hozzátette, további elbocsátásokra is lehet számítani, szeretnék ugyanis elérni, hogy kevesebb munkaerőre legyen szükség, akik több munkát végeznek.

Ami a további megszorító intézkedéseket illeti, Hájos közölte, a költségvetés felállításakor is már egy pesszimista forgatókönyv szerint jártak el, 15%-kal kevesebb bevétellel számoltak. A városi intézmények eszközökkel való központilag történő ellátását is egy spórolási lehetőségként említette. A jövő évi költségvetésben ősszel történhetnek további módosítások, amikor eldől, pontosan mennyi adó folyik be a városi pénztárba.

Domsitz Károly, Somorja polgármestere elmondta, szintén megkapták a jelentést, miszerint jóval kevesebb adóbevételre számíthatnak az idén. Egyelőre még csak elképzeléseik vannak, amelyekről bővebb információt nem mondott. „Tudomásul kell vennünk az alacsonyabb bevételeket, és bizonyos pénzeszközök átcsoportosításával megoldani a legszükségesebb kiadásokat” – jelentette ki a polgármester. Elmondása szerint előfordulhat, hogy egy áthidaló hitelt kell felvennie a városnak, úgy véli nagyon nehéz lesz megoldani a helyzetet. Elbocsátásokat nem terveznek, a következő hetek dönthetik el, hogyan lépjenek. A városnak még bizonyos felszabadítható tartalékai is rendelkezésre állnak.

-para-