Olcsóbb fűtés biomassza-égetőkkel

2009. július 21. - 08:21 | Régió
DUNASZERDAHELY – A Southerm hőszolgáltató még a Körzeti Környezetvédelmi Hivatal állásfoglalására, valamint Európai Uniós támogatásokra vár, hogy jövőre belekezdhessen a biomasszaégetők megépítésébe.

A jelenlegi kazánházak mellett építendő égetők, valamint az ehhez szükséges csővezeték kiépítéséről korábban döntött a városi képviselő-testület. Az EU-s pénzek lehívásának egyik feltétele, hogy az átalakítandó épületek a beruházó tulajdonában legyenek, éppen ezért a város a Keleti, illetve a Nyugati lakótelepen lévő fűtőházat - ahol majd a biomasza-kazánok megépülnek -, 20 évre bérbe adta a Southerm kft.-nek.

Az említett két fűtőház elsőrendű kazánházként funkcionálna továbbra is, a többi lokális hőközpontot pedig hőcserélő berendezésekkel látnák el. Ezekbe a hőcserélőkbe a biomassza-égetőből érkezne a víz magas hőfokon (80 C), ahol ezt 50 fokosra való lehűtés után továbbítanák a végfelhasználóknak. A hő megtartásához azonban modern csővezetékrendszert is ki kell építeni. Ez a keleti lakótelepi biomassza-égetőtől indulna, és keresztülszelné az egész várost. A biomassza-égetőket egy kogenerációs berendezéssel is felszerelnék, amely segítségével áram is előállítható. Hájos Zoltán polgármester közölte, a rendszer kiépítése legalább 10%-kal csökkenthetné a távhő árát. A biomasszából történő hőelőállítás ugyanis körülbelül a harmadával kerül kevesebbe, mint gázkazánból. A polgármester hozzátette, nyáron elegendő lenne a biomassza-égetők üzemeltetése, de az enyhébb téli időszakokban is olcsóbbá tenné a fűtést. 

A jelenlegi fűtőházakban lévő gázkazánokat azonban továbbra is üzemképes állapotban kell tartani, hogy egy esetleges üzemzavar esetén is biztosítva legyen a fűtés. Előzetes számítások alapján 4,5 milliós beruházást tervez a Southerm, ezenkívül számol az EU-s támogatással. Tervezetük szerint jövő márciusban kezdenék az építkezést, és 2011 májusára elkészülnének a rekonstrukciókkal.

-para-

Címkék: biomassza, fűtés, Southerm