Ősszel zárul a csatornarendszer kiépítése

2009. augusztus 25. - 10:13 | Régió
SOMORJA – A következő hetekben fejeződnek be a csatornarendszer kiépítését célzó munkálatok a somorjai agglomerációban.

Az Európai Bizottság még öt évvel ezelőtt hagyta jóvá azt a projektet, amelynek keretén belül többek között a Somorjai agglomerációhoz tartozó települések az Európai Unió Kohéziós alapjából meríthetnek összegeket a csatornarendszerük kiépítésére, valamint tisztítóberendezések megépítésére. Ennek költségeinek fedezésére 60 százalékban nyújt támogatást az uniós alap, 30 százalékban a Nyugat-Szlovákiai Vízművek, a fennmaradó 10 százalék pedig az állami költségvetésből érkezik. A vízművektől Stanislav Segeč informált, hogy a Somorjai agglomeráció összesen közel 40,5 millió euróból építi ki a szükséges vezetékrendszert, valamint a tisztító berendezéseket. Somorja egyes városrészein kívül ide tartozik még Egyházgelle, Lúcs, Sárosfa, Macháza, Illésháza, Sárrét, Keszölcés, Csallóköztárnok, Bacsfa, Csenke Nagyszarva, Vitény, Jányok és Nagymagyar.

Domsitz Károly, Somorja polgármestere közölte, egyes városrészekben volt szükség a kanalizáció kiépítésére. Csölösztő, Királyfia, Bucsuháza, valamint Sámot városrészekben a következő hetekben végződnek a munkálatok. Segeč úr a vízművektől elmondta, innentől fogva a lakosok feladata, hogy kérvényezzék a csatornarendszerre való rácsatlakoztatásukat. A kérvényhez igazolásra van szükségük, hogy ők a csatlakoztatásra váró telek tulajdonosai. „A kanalizáció kiépítésekor leágazásokat építünk az egyes házaknál, amelyre a lakosok játszva rácsatlakozhatnak. Mindössze a helyszínen meg kell egyezni a kivitelezővel, s némi ráfordítással megtörténhet a csatlakoztatás” – fejtette ki Segeč. Elmondta azt is, hogy ehhez a telken belül, a kerítéstől legalább egy méterre kell egy aknát megépíteni. Az rendszer összeköttetésekor pedig egy szerződést írnak alá az egyes lakosokkal, amely tartalmazza azt is, hogy mit szabad a csatornába engedni. „A szabályzat kötelezi a kanalizáció működtetőjét, hogy időnként mintát vegyen ebből az aknából, és ellenőrizze, nem került-e oda olyan anyag, pl. festék vagy olaj, amely dugulást eredményezhet” – folytatta a szakember. Közölte, a projekt kivitelezése már késve indult, éppen ezért a késve is fejeződik be, ám ez nem von maga után szankciókat. Lényegesnek tartja inkább, hogy a csatornarendszer ki lesz építve. A kivitelező ezenkívül köteles a munkálatok helyszínét annak eredeti formájába visszaállítani, tehát ahol fű volt ott újratelepíteni, ahol út, ott pedig kijavítani. Persze ezt csak olyan mértékben, illetve útszélességben, ahogy a munkálatok zajlanak.

A törvény szerint a lakosok 85 százalékának kell rácsatlakozni a rendszerre, viszont már az 50 százalék csatlakoztatása után elindulhat a teszt-üzemmód. Segeč úgy véli, a lakosoknak is át kell gondolniuk a csatornarendszer előnyeit, „néhányan ugyanis szeretnék, ha a konyhájukig elvigyenek mindent ingyen”. Éppen ezért a munkálatok megkezdése óta több nyilvános tájékoztató fórumon is részt vettek az egyes községekben.

A somorjai tisztító berendezésre több közeli község rácsatlakozik, egészen Bacsfáig. A szakember közlése szerint optimális az lenne, ha az egész régió egy tisztítóra csatlakozna. Közölte azt is, a távolságtól függetlenül mindenki számára ugyanannyiba kerül a szennyvíz elszállítása, valamint az ivóvízzel való ellátás. A szennyvíz elszállítása ezer literenként 0,74 euróba (22,40 Sk), az ivóvíz ugyanilyen mennyisége 0,96 euró (29 Sk). Segeč elmondása szerint a csatornarendszer kiépítése, valamint a tisztító berendezés üzemeltetése akkor kifizetődő, ha közel a teljes lakosság rácsatlakozik a modernizált rendszerre.

-para-