Törvénytelenségre figyelmeztetik a polgármestert

2009. augusztus 25. - 14:27 | Régió

NAGYMEGYER – Mint arról már korábban tájékoztattunk, augusztus 17-én rendkívüli ülésen döntött a csallóközi kisváros képviselő-testülete a sporttelepen felépítendő Tesco áruházról.


A zsolnai székhelyű Istrofinal ingatlanfejlesztő cégnek az egykori kézilabdapálya helyét, annak környékét, valamint a futballstadion egyik kapuja mögötti területet is, beleértve a futópálya és a stadiont övező földsánc egy részét is megszavazta, megbontva ezzel a labdarúgóstadion egységét. A plénum döntése azért is volt meglepő, mert korábban, június 1-jei ülésén két hasonló beadványt elvetett azzal az indoklással, hogy a terület a városfejlesztési tervben sport- és szabadidőpark kiépítésével számol, sőt akkor még moratóriumot is hoztak a területeladásra, vagyis a sporttelepen található telkek egyáltalán nem eladók. A rendkívüli ülésen jelenlévő 11 városatyából mégis 8 képviselő a terület eladása mellett tette le voksát, 3 plénumtag ellene szavazott.

Nagymegyeri képviselők egy csoportja szerkesztőségünknek is eljutatta azt a levelet, melyben Ladislav Rudický polgármester figyelmét hívják fel az esetleges törvénytelenségekre az érintett terület eladásával kapcsolatban:

Tisztelt Polgármester Úr! Engedje meg, hogy ezúton kifejezzük tiltakozásunkat a nagymegyeri  képviselő-testület határozatával kapcsolatban, amellyel  eladási szándékát fejezi ki a futballstadion területéből Tesco áruház létesítése céljából, törvényellenes módon. Az eladásra szánt terület, amely a futballstadion és létesítményeinek a területéhez tartozik, a most hatályos városi fejlesztési terv szerint nem használható fel ilyen célra. Ez a döntés véleményünk és meggyőződésünk szerint nem veszi figyelembe  Nagymegyer város érdekeit és a lakosság többségi véleményét sem. A városi fejlesztési terv utólagos módosítását nem tartjuk törvényszerűnek és főleg nem tartanánk etikusnak ebben a helyzetben. Ezen területen nem adható ki területi végzés ilyen jellegű létesítmény építésére, így a beruházó érdekei is sérülhetnek, aki jogosan kártérítéshez folyamodhat, ha Ön ilyen helyzetben aláírja a város kötelező érvényű állásfoglalását a beruházással kapcsolatban.  Továbbá fontosnak tartjuk informálni a nyilvánosságot és a beruházót, hogy legalább két elfogadható alternatív megoldás is létezik az ilyen jellegű létesítmény elhelyezésére, amelyek  összhangban vannak a város fejlesztési tervével. Az első az ipari park területén a Lidl áruházzal szemben, a második pedig a jelenlegi buszállomás területén lehetne. Nem lehet elhallgatni azt a tényt sem, hogy Ön részt vett egy olyan megbeszélésen, melyen a SAD Dunajská Streda cég vezetője beleegyezési szándékát fejezte ki a buszállomás területének  eladásával kapcsolatban a Nemzeti Vagyonalap jóváhagyásával, amely az adott cég  társtulajdonosa. Kérjük Önt, hogy a futballstadion területeinek eladásával kapcsolatos határozatot ne írja alá, mert ütközik a város érdekeivel és meggyőződésünk szerint törvényellenes. Ezen kívül szeretnénk tudomására hozni, hogy minden törvényes eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy ezt az eladási szándékot megakadályozzuk, és egyben felszólítjuk Önt, hogy próbálja meggyőzni a beruházót ezen területen történő építkezési  szándékának megváltoztatásáról, ami a gyakorlatban nem is kivitelezhető, és hogy válasszon más területet a városba az ajánlásunk szerint. Erről a tényről és a levél tartalmáról a nyilvánosságot is megfelelően fogjuk tájékoztatni.  Bízunk abban, hogy Ön nem fogja  támogatni a futballstadion területeinek az eladását, és olyan területet fog javasolni, amely elfogadható törvényességi szempontból, valamint a beruházó részéről is. Tisztelettel   Nagymegyer város képviselő-testületének tagjai: Bartalos Árpád, Bobkovič Ivan, Dömény  Zoltán, Néveri Sándor, Varga Éva. Nagymegyer, 2009.augusztus 24.“

Kovács Zoltán