Ne csalj, drogozz, támadj, fenyegetőzz, gázolj – és ne vágj ki minden fát! 

2009. szeptember 16. - 19:31 | Régió

Dunaszerdahelyi járás – Igencsak széles a skálája azoknak a vétségeknek, bűncselekményeknek, amelyek legutóbb a rendőrség bűnvádi eljárását vonták maguk után ebben a térségben.

Kezdjük talán a címbe foglalt utolsó, meglehetősen ritka esettel. Fák és bokrok védelme ellen elkövetett vétséggel vádolt meg a rendőrség egy 27 éves nagyudvarnoki nőt. Az illető múlt év elején a természet- és tájvédelemről szóló 543/2002 Tt. számú törvény rendelkezéseivel ellentétben és az illetékes környezetvédelmi hivatal jóváhagyása nélkül 32 darab fát (köztük 2 fekete nyárfát, 4 fehér nyárfát, 19 kőrisfát, 2 fehér fűzfát, 3 mezei jávorfát, valamint 1-1 mezei szil- és tölgyfát) vágatott ki Sárosfa község kataszterében. A szakértői megítélés szerint a kivágatott fák összértéke elérte a 31 046 eurót, s ezért a vétségért egytől akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiróható.

Hivatalos személy elleni támadás vétsége miatt indult eljárás egy 27 éves padányi férfi ellen, aki történetesen azokra a szolgálattevő rendőrökre támadt rá tettlegesen, akik éppen az ő, a faluban előtte elkövetett bűncselekményét (veszélyes fenyegetés) kívánták dokumentálni. Amikor a rendőrök felszólították, hogy adjon magyarázatot előző tettére és lehetőleg tartózkodjon a további törvényellenes cselekedetektől, éppen az ellenkezője történt, a férfi nekiment az eljáró rendőröknek. Nyilván ez is közrejátszott abban, hogy bírósági utasításra őrizetbe vették és most akár öt évig terjedő időre is rács mögé kerülhet.

Padány községnél maradva: a falu egy további, 29 éves férfilakosának a testi sértés bűncselekményével kell szembesülnie az igazságszolgáltatás emberei előtt. Az illető még márciusban, a községben tartott bálon ököllel olyan erővel vágott a károsult személy arcába, hogy az súlyos egészségkárosodást szenvedett. A tettest négytől tíz évig terjedő dutyi fenyegeti.

Veszélyes fenyegetésért indult eljárás egy 51 éves pozsonyeperjesi férfi ellen, aki az ottani családi házukban olyan módon történő (a rendőrségi jelentésben közelebbről nem részletezett) megöléssel fenyegette meg menyét, hogy az okkal érezhette veszélyben az egészségét és életét. Erről tanúskodik az a tény is, hogy a fenyegetődző apóst bírósági utasításra őrizetbe vették és hat hónaptól három évig terjedő időre börtönbe küldhetik.

Csalás van a rovásán egy 39 éves somorjai nőnek, aki 2008-ban egy építkezési telek eladása közvetítésének örvén kötött szerződést a majdani vásárlóval, aki ennek alapján fokozatosan 11 451,90 eurónyi előleget fizetett ki neki. Az illető hölgy azonban a szerződéses kötelezettségét mind a mai napig nem teljesítette, s persze a kifizetett előleget a károsult többszöri felszólítása ellenére sem szolgáltatta vissza. Az ilyen csalás büntetési tétele pedig egytől öt évig terjedő börtön.

A rendőrség egy 37 éves dióspatonyi férfi személyében nyomozta ki annak a cserbenhagyásos gázolásnak a tettesét, aki gépkocsijával július 30-án Sólymoskarcsán nem adott előnyt a kerékpárján jobbról érkező kiskorú kislánynak, aki az ütközés következtében agyrázkódást szenvedett és eltörött a bal felkarja. Az akkor még ismeretlen gépkocsi sofőrje a baleset helyszínéről elhajtott, most viszont a testi sértés és a segítségnyújtás elmulasztása vétségeiért egytől akár ötéves börtönt is kaphat.

S végül a két kábszeres eset: Kábítószer tiltott előállítása és tartása vádjával indult eljárás egy 24 éves bakai és egy 27 éves komáromfüssi fickó ellen. Az előbbit Nyékvárkonyban kapták el, hogy a gépkocsijában annyi metamfetamint tartalmazó injekciós fecskendőt tart, ami mintegy 8 egyszeri használatos drogadagnak felel meg. A komáromfüssi társa Csilizradvány községben valójában ugyanezzel a felszereléssel bukott le. A különbség csak annyi volt, hogy az ő fecskendőjében történetesen 22 belövésnyi drogadag leledzett, ezért az ő büntetése a kilátásban levő öt év dutyit is meghaladhatja.

(–mm/ck)

Címkék: bűnözők, bűnügy