Koalíciók Kassa Megyében

2009. szeptember 26. - 08:02 | Régió
Bár a választások csak novemberben lesznek, ám gyakorlatilag elkezdődött a választási kampány Kassa megyében.

A sort Süli János nyitotta, akinek tájékoztató röplapjai a héten jelentek meg a megye járási székhelyein. Süli az SDKÚ-DS, a KDH és a Szabadság és Szolidaritás Pártja – SaS megyei elnökjelöltje. Korábban Kassa-Óváros polgármestere, illetve Szlovákia magyarországi konzulja volt Békéscsabán. Az első választási ciklusban képviselőként részt vett a megyei önkormányzat munkájában is.

Önállóan száll harcba a Szlovák Nemzeti Párt a megyei elnöki posztért. Jelöltje az a án Slabý lesz, aki jelenleg a Mezőgazdasági Minisztérium államtitkára. Az SNS a megyei képviselőjelöltek listáját éppen ezekben az órákban véglegesíti.

Fontolgatja jelölését a korábbi megyei elnök Rudolf Bauer is.

Forró jelöltnek számít a SMER-SD jelöltje, Zdenko Terbuľa is. Őt pártján kívül még a HZD, a Polgári szolidaritás Pártja- SOS, valamint a Szabad Fórum és a HZDS-ĽS is támogatja, bár a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom soraiból származó információ szerint erre a posztra a kétszeres nagymihályi megyei képviselő Marián Biľo is pályázott. Az információt Alojz Engliš, a HZDS megyei elnöke cáfolta.

Valószínűleg az utolsó pillanatban dől el, hogy a merre nyit, melyik jelöltet támogatja majd a Híd. Jakab Elemért, a párt megyei elnökét - megyei képviselőt – elégedettséggel tölti el, hogy „kelendő a menyasszony”, hogy úgy az SDKÚ mint a SMER érdeklődést tanúsít irányukban. A döntés a Híd részéről a jövő héten születik majd meg, s ekkor véglegesítik a párt képviselőjelöltjeinek listáját is. A pártelnök levélben kezdeményezte a koalíciós tárgyalások elindítását az MKP-val a közös megyei elnökjelölt és a közös pártlista ügyében, azonban de egyelőre csak szóbeli elutasító választ kapott.

A Magyar Koalíció Pártja részéről Zachariáš István országos alelnök, a megyei MKP frakció vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a fontolgatják Múdra Rozália indítását az elnöki posztért. Múdra már közel nyolcadik éve a Kassa Megyei Önkormányzat hivatala igazgatónője. Meg nem erősített források szerint szóba került Filipko József, Kassa város alpolgármesterének jelölése is.

Az aktuáilis helyzetről Szlovák Gyula, a párt Kassa megyei alelnöke, megyei képviselő elmondta, hogy a párt eredményesnek tartja az elmúlt négy év megyei MKP-SMER koalícióját, s nem zárja ki annak folytatását. Ez azonban nem vonatkozik közös képviselőjelölt-lista állítására. A megyei elnök személyéről – aki lehet még a SMER jelöltje is – a párt a jövő héten dönt. A Híd kapcsolatkereső levelét megkapták, megtárgyalták. Az MKP nem köt koalíciót a Híddal.


-sita/vasik-