Amatőr festők kiállítása Sárosfán

2009. szeptember 27. - 20:08 | Régió
Az autentikus, műkedvelő megközelítés egyre nagyobb tiszteletnek örvend a világban. Ezzel a ténnyel szembesülve szervezték meg a sárosfaiak három művész, naiv festő tárlatát – Pék Pálét, Pecsuk Lászlóét és Radics Istvánét. A kiállítás a „Szülőföldünk amatőr festők szemével” címet viseli.

Pék Pál már kora gyermekkorától kezdve fest. A festészet végigkísérte az iskolán, a katonaságon keresztül. Leghűségesebb társa a vázlatfüzete, mely mindenhová követi, hogy aztán az ebben felvázolt skiccek festménnyé váljanak.

Pék Pál ezzel a kiállítással is szeretné megmutatni a fiataloknak, hogy az üres kocsmai üldögélésnek van alternatívája. A festő számára külön öröm, hogy unokája is ezt a kikapcsolódási formát, a tájképfestészetet választotta.

Pecsuk László kissé megilletődötten várta a kiállítás megnyitóját. Tartott a kritikától, mellyel szülőfalujának lakói a képeit illethették. A festést kikapcsolódásnak tekinti. Mesefigurák körberajzolásával, másolásával kezdte, majd fokozatosan jutott el a tájképekig. Komolyabban két éve foglalkozik festészettel.

A tárlat szeptember 30-ig tart nyitva. Létrejöttét a Kulturális Minisztérium is támogatta – a program által a művészek igyekeznek megnyerni a helyi alapiskola diákjait a művészet ezen ágának.


Vladislav Kmeť