Ung-vidéki Zenei Napok Kelet-Szlovákiában

2009. október 1. - 13:35 | Régió
A Musa Nostra Nonprofit Szervezet, valamint a Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központ október 2. és október 27. között rendezi meg a régió legrangosabb klasszikus zenei fesztiválját, az Ung-vidéki Zenei Napokat - írja az Új Szó.
Horkay Tamás zenetörténész, a fesztivál igazgatója a lapnak elmondta, hogy a most negyedik alkalommal megrendezett seregszemle minden eddiginél rangosabb és színesebb programkínálattal várja az érdeklődőket.

Az elmúlt években közel harminc neves szlovák és magyar előadó lépett színpadra a zenei napokon. Noha a korábbi hagyományokra építenek a szervezők, ezúttal néhány pontban változtattak a fesztivál lebonyolítási rendjén. Most először Ukrajnából is érkeznek vendégek, a koncerteknek nemcsak Ung-vidéki, hanem bodrogközi települések is otthont adnak. Nagykaposon két koncertet tartanak, Csicserben, Deregnyőn, Szirénfalván és Mokcsamogyoróson, valamint Királyhelmecen és Bodrogszerdahelyen is egyet-egyet.

Október 2-án Nagykaposra látogat a világhírű Bartók Vonósnégyes. Az együttes a helyi görög katolikus templomban Haydn és Schubert egy-egy művét adja elő Jozef Podhoransky gordonkaművész özreműködésével. Másnap a világ egyik legjobb női kórusának tartott nyíregyházi Pro Musica Leánykar lép fel a nagykaposi református templomban Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezényletével. A kórus műsorán elsősorban 20. századi magyar és külföldi szerzők egyházi művei szerepelnek.

Érdekesség, hogy most másodszor lesz a fesztivál "megrendelésének" köszönhetően ősbemutató: október 14-én Mokcsakérészen Zuzana Orácová és Peter Olejár, a kassai filharmonikusok művészei adják elő Norbert Bodnár Kassai kettős című kompozícióját. Ivan Gajan a helyi művészeti iskola koncerttermében Beethoven, Schubert és Chopin műveiből ad zongoraestet. Csicserben az ungvári Magyar Melódiák kamaraegyüttes operett gáláját, a deregnyői Lónyai-kastélyban pedig a Musa Ludens régizenei együttes koncertjét hallhatja a közönség.

A IV. Ung-vidéki Zenei Napok záróakkordjaként Franz Schubert utolsó dalciklusát, a Téli utazást szólaltatják meg Galovics Róbert kassai énekművész és lánya, Galovics Réka zongoraművész.

Horkay Tamás hangsúlyozta: bár a három eddigi seregszemle egyike sem volt nyereséges - és erre az idén sincs esély -, a szervezők, ha erre lehetőségük lesz, az Ung-vidéki Zenei Napokat valószínűleg az elkövetkező években is megrendezik.

mti/para