Azonos oldalon az MKP és a Híd Kassa Megyében

2009. október 6. - 13:22 | Régió

Nyolc hivatalos jelöltje van a Kassa Megyei Önkormányzat elnöki székéért folytatott versengésnek, ugyanis október 5-e éjfélig ennyien adták le a jelölést igazoló dokumentumokat.

Mind a nyolc jelölt mögött valamilyen politikai párt vagy pártkoalíció áll, független jelölt egy sem akadt.

A kisebb pártok is nagyon aktívak voltak a jelöltállítás tekintetében. Megyeelnök-jelöltként indul az Úsvit delegálta Michal Vajda, Jozef Plachý a Szlovákiai Régiók Pártja színeiben, Peter Jacko az Agrárpárttól, Stanislav Lábaj a Demokratikus Baloldal Pártja képviseletében illetve Jozef Červeňák a Szlovákia Roma Kezdeményezése részéről.

A már korábban bejelentett nevek mellett csak a mögöttük felsorakozott koalíciós erők változtak meg - részben. Ján Slabý-t továbbra is csak az SNS preferálja. Süli János, az egykori Kassa-óvárosi polgármester, későbbi szlovák konzul mögött az SDKÚ – KDH -Szabadság és Szolidaritás Pártja, a KDS, a Polgári Konzervatív Párt és a Demokrata Párt sorakozott fel.

A legérdekesebb koalíciós potenciállal Zdenko Trebuľa, a jelenlegi megyei elnök rendelkezik. Őt a SMER, az ĽS-HZDS, a Szabad Fórum, a HZD, a LIGA Polgári Liberális Párt és a Polgári Szolidaritás Pártja támogatja.

Zdenko Trebuľa révén egy oldalra került a Magyar Koalíció Pártja és a Híd is, lévén mindkét párt a jelenlegi megyeelnök újraválasztása mellett tette le a voksot.

Mint azt Zachariás István megyei frakcióvezető, az MKP országos alelnöke elmondta, az elnökjelölt személyének kiválasztásánál a várhatóan egyfordulós választási harc és az eddigi jó együttműködés volt a meghatározó. A Híddal való azonos választás kapcsán megjegyezte, hogy „ha két ellenfél ugyanott vásárol is kenyeret, az még nem jelent barátságot”. Véleménye szerint az elnök személyére kötött koalíció nem köt össze senkit és semmit. A koalíciós tárgyalások alatt nem tudtak a Híd támogatásáról, ellenben a koalíciós szerződésben kikötötték, hogy a jövőben a képviselők szintjén nem hajlandók számukra nem megfelelő párttal – például a Híddal – együttműködni.

Jakab Elemér, a Híd Kassa Megyei elnöke elmondta, hogy a részükről semmilyen a Magyar Koalíció Pártjára vonatkozó megkötés sem szerepel a koalíció szerződésben. A maga részéről butaságnak tartja az ilyen hozzáállást, melynek köszönhetően az MKP magát rekeszti ki az együttműködésből. „Nem kell szeretnünk egymást, csak együtt kell működnünk a választóink érdekében: a végső szót egyébként is a választók mondják ki. A Híd hajlandó akár az ördöggel is cimborálni választói érdekében, még akkor is, ha az ördög szerepében az MKP díszeleg .” - mondta Jakab.

- sita/vasik -