Szent István-ereklyét adományozott a magyar a szlovák érseknek

2009. október 14. - 09:00 | Régió
DUNASZERDAHELY – Soha azelőtt nem találkozott egymással a római katolikus Szent György templom oltára mögött szlovák és magyar érsek.

A kedd esti szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti és Róbert Bezák nagyszombati érsek tartotta meg. A magyarországi egyházmegye vezetője különleges ajándékkal érkezett.

"Herdics György dunaszerdahelyi plébánosi és kerületi esperesi kinevezése alkalmából Szent István király Szent Jobbjából származó ereklyét ajándékozta a Szent György és Nagyboldogasszony templomnak, amelyet erre az alkalomra készített tartóban helyeztek el" - állt Bábel érsek beszédében. 

"Szent István már éltében egyesíteni akart királyságában több nemzetet" - fejtette ki beszédében Herdics György címzetes apát, Dunaszerdahely plébánosa. Bábel Balázs érsek elmondta, Róbert Bezák érsek még püspöki tisztsége betöltése előtt vendége volt Magyarországon. Kifejezte örömét, hogy Dunaszerdahely több hívőjével, iskolásokkal, pedagógusokkal, a város képviselőivel is tudott találkozni. Elmondta, Herdics Györgyöt a kalocsai egyházmegye tiszteletbeli apátjává fogadták.

Bábel érsek mesélt a Szent Jobb sorsáról, amely hosszú évszázadokig egy romániai apátságban volt, majd a török harcok idején Boszniába került. A ferencesek visszamenekítették, Mária Terézia Bécs vitte, majd Budára került. A II. világháború idején Budán volt, ekkor azonban külföldre menekítették. Az amerikai missziósegítségével 1945-ben az első Szent István napi körmenetre a Szent István bazilikába került vissza. Két évig tisztelhették csak, ugyanis a kommunista hatalom betiltotta a körmenetet. 1988-ban indult országjárásra a Szent Jobb, azóta minden év augusztus 20-án viszik a magyar fővárosba.

-para-