Simon: Telekspekuláció vagy gazdasági lobbi drágítja a déli gyorsforgalmi utat?

2009. október 16. - 11:59 | Régió
Az R7-es gyorsforgalmi út Pozsony és Dunajská Lužná közti szakaszára két variáns létezik, amelyek közül Simon Zsolt szerint a közlekedésügy a drágábbat részesíti előnyben.

Ozsvald Erzsébettel, Pozsonypüspöki polgármesterével megtartott sajtótájékoztatóján a Híd párt alelnöke közölte, az A variáns két, a fővárosba délről bevezető utat biztosítana. Ezt a variánst a tárca elutasítja, pedig nem igényel olyan bonyolult átépítéseket, mint az általuk preferált C variáns. A C variáns esetében gázvezetékek és kőolajvezetékek áthelyezésére is szükség van. "Az A variáns Pozsony területrendezési tervéhez is megfelelő" - közölte Simon.

A C variáns a vezetékek áthelyezése mellett több híd és zajvédő fal megépítését is igényli. Ozsvald Erzsébet szerint e variáns hátránya továbbá, hogy nem biztosít újabb bevezető utat a fővárosba, csak az eddigit bővíti. A Pozsonypüspökin keresztül vezető út pedig továbbra sem lenne ideális. 

Simonék felvetései ellenére a közlekedésügyi miniszter továbbra is kitart a C variáns mellett. "Miért érdeke Lubomír Vážny miniszter úrnak megváltoztatni a város, vagy a kerület döntését?" - teszi fel a kérdést a Híd párt alelnöke. Simon szerint felvetődik a gyanú, hogy lobbiról, vagy telekspekulációról van szó.

Az A variánssal megszűnhetnének a mindennapos torlódások Pozsonypüspökiben, ráadásul csökkenthetné a közlekedés sűrűségét a D1-es úton. Simon emlékeztetett, hogy ha megépülne ez a variáns, akkor Pozsony és Nagyszombat közt harmadára csökkenne a közlekedés mértéke. Az R7-es út véleménye szerint nemcsak Pozsonypüspöki, de egész Dél-Szlovákia gondjait megoldhatná.  "Ez az út 1,5 millió adófizető kívánsága" - jegyezte meg.

-para-