Igényesebb pajzsmirigyműtéteket is végezhet a kórház

2009. október 19. - 14:20 | Régió
DUNASZERDAHELY – A Coop Jednota Alapítvány által a kórháznak adományozott mintegy 10 ezer euróból (300 ezer Sk) pajzsmirigyműtétek elvégzéséhez szükséges finom eszközöket vásároltak.

Ezzel a dunaszerdahelyi egészségügyi intézmény felsorakozik azon néhány kórház közé, amelyek ilyen eszközökkel rendelkeznek. Ezek ugyanis lehetővé teszik az ún. MIVAT beavatkozást, amely a pajzsmirigy apró kamerával követett operációját jelenti, miközben a hagyományos módszernél jóval kisebb vágást ejtenek a nyaki, kozmetikailag eléggé igényes területen.

Horváth Zoltán, a kórház igazgatója elmondta, a jelenlegi gazdasági helyzetben a kisebb kórházaknak nagyon nehéz biztosítani a működésüket. Elmondta azt is, hogy a biztosító ugyanakkor csak a standard beavatkozásokat téríti, a fent említett módszer azonban nem tartozik közéjük. Úgy véli, a biztosítók is kezdenek azonban rájönni, hogy kisebb intézményekben olcsóbban megoldható az operáció, mint a nagyokban. 

Varga Igor, a sebészeti osztály főorvosa megosztotta velünk, egy ilyen operáció sokkal kevésbé veszi igénybe a beteget. Nagyobb kényelemérzetet teremt számára, a műtét után sem érez akkora fájdalmat, mint a hagyományos módszer esetében. Mivel pedig a pajzsmirigyműtétekre 90 százalékban hölgyek esetében van szükség, így esztétikai szempontokból sem elhanyagolható, hogy csak kisebb heget ejtenek a nyaki részen. A lábadozás ideje is ennek megfelelően sokkal röveidebb. Míg ugyanis a másik módszer után mintegy három hónapig pihenni kell, a finomabb eszközöknek, és a gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a műtét után két héttel már munkába is lehet állni. 

Ilyen eszközök kifejezetten fontosak járásunkban, mivel a Dunaszerdahelyi régióban van Szlovákián belül a legtöbb effajta megbetegedés. Évente mintegy 60-80 esettel találkoznak. Ez annak eredménye, hogy régiónkban az ivóvíz kevés jódot tartalmaz, és ennek pótlása sem megfelelő. 

-para-