Tűzoltó-taktikai gyakorlat a légi Vitalitában

2009. október 22. - 12:29 | Régió
Hat tűzoltóautó  és három település tűzoltói lepték el a légi Vitalita nonprofit szervezet környékét szerdán reggel. Ennek oka egy előre bejelentett és megtervezett tűzoltó-taktikai gyakorlat volt.

A forgatókönyv szerint egy negyedik emeleti raktárhelyiségben reggel 8:35 órakor csaptak fel a lángok, az elektronikus jelzőrendszer azonnal leadta a jelzést a portára, onnan 8:36-kor riasztották a tűzoltókat, akik 8:49-re már meg is érkeztek.  Eközben folyt a negyedik emelet evakuálása, ami azért sem volt egyszerű, mert idős beteg emberekről volt szó. A lánglovagok az épület előtti tűzcsapokról két tömlővel azonnal megkezdték az oltást, többen oxigénpalackkal és gázálarccal behatoltak az épületbe, több társuk tűzoltólétrán jutott fel az emeletre. Két nehezen mozgó beteget nővérek kíséretében a lépcsőn kísértek ki az épületből, mivel ilyen esetben a lift használhatatlan.  Habár a gyakorlatnak az is a célja volt, hogy kiderüljön, áramkimaradás esetén beindulnak-e a generátorok. Légen ezzel nem volt probléma.

A légi önkéntes tűzoltók valamint a dunaszerdahelyi és somorjai alakulatok bevonásával tartott szimuláció elsődleges célja a műszaki mentés levezénylésének tökéletesítése, az egyes alakulatok együttműködésének begyakorlása, a szerelési ismeretek gyakorlati alkalmazása, a tűzvédelmi technika, a tűzoltók felszerelése illetve védőeszközei állapotának felmérése és alkalmazásának gyakorlása, a vízforrások és megközelítési útvonalak leellenőrzése volt. Emellett az akció természetesen a Vitalita vezetésének is képet adott arról, mennyire működik a gyakorlatban a mentési terv, a tűzvédelmi szabályzatban rögzített elmélet illetve a tűzjelzőrendszer és a tűzcsapok.

Čandal Tibor alezredes, a tűzoltóság dunaszerdahelyi járási parancsnokságának osztályvezetője elmondta, a légi Vitalita jól vizsgázott. A műszaki mentéshez nélkülözhetetlen tűzvédelmi berendezések kifogástalanul működtek, ennek köszönhetően a bevetés zökkenőmentesen, alig egy óra alatt le is zajlott.

-szamó-