Magyar vezetője lehet Kassa megyének?

2009. november 5. - 12:01 | Régió
Kassa megyében reális esély van arra, hogy magyar nemzetiségű megyeelnök vezesse a régiót a következő négy évben a november 14-i megyei választások után- írja az Új Szó.
Süli Jánt, a szlovák jobboldali pártok széles koalíciójának jelöltjét sem a Magyar Koalíció Pártja (MKP), sem a Híd párt nem támogatja - írja az Új Szó című pozsonyi napilap csütörtöki számában.

A november 14-i szlovákiai megyei választások Kassa megyei esélyeseit bemutató cikk emlékeztet arra, hogy az elmúlt nyolc évben, amióta megalakultak a megyei önkormányzatok, nem volt példa arra Szlovákiában, hogy magyar nemzetiségű politikus irányítsa valamelyik megyét. Szlovákia nyolc megyéjéből ötben laknak jelentősebb számban magyarok.

Süli Jánt öt jobboldali szlovák párt jelöli a megyeelnöki tisztségre. Az MKP és a Híd is azt ajánlja szimpatizánsainak, hogy szavazzanak a jelenlegi megyeelnökre. Zdenko Trebuľa a legnagyobb kormánypárt, a baloldali Smer tagja.

A két esélyesnek tartott jelölten kívül még öten pályáznak a megyeelnöki posztra.

Ján Süli 1990 és 2006 között négy választási időszakban volt Kassa Óváros városrészének polgármestere, jelenleg a jobboldali Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SKDÚ-DS) tagja. A pártállami múltú Trebuľa 1999-től 2005-ig volt kassai főpolgármester.

Az Új Szó azt írja, hogy ha Süli meg tudja szólítani a magyar választókat, akkor lehet esélye a győzelemre, ám ha a magyar szavazók inkább az MKP és a Híd tanácsát szívlelik meg, akkor nagy valószínűséggel Trebuľa marad a megyeelnök. Párbajuk a második körben, november 28-án dőlhet el.

Kassa megye 11 választókörzetében 57 képviselőjelöltet választanak meg november 14-én a megyei képviselő-testületbe. Ha a magyarok a négy évvel ezelőttihez hasonló, viszonylag magas arányban szavaznak, megmaradhat a 23 százalék körüli képviseleti arányuk. A megyében az országos átlaghoz hasonlóan 11 százalék körüli a magyar lakosság aránya.

- mti/para -