Botrányok a választások előtt Besztercebánya megyében

2009. november 8. - 19:24 | Régió
A megyei képviselő-testület tagjai rendkívüli ülést szeretnének összehívni hogy tisztázzák, milyen háttérrel jöhetett létre tudtuk nélkül október 28-i dátummal a „Regionálne cesty s.r.o.” mint a megyei fennhatóságú „Banskobystrická regionálna správa ciest” leányvállalata.

Mint azt Božena Kováčová képviselő elmondta, a cég létrejöttéről csak véletlenül, a cégjegyzékből értesültek. Tatiana Štulajterová vezetésével aláírásgyűjtésbe kezdtek a képviselők közt a rendkívüli képviselőtestületi ülés összehívása érdekében. A javaslatot és az aláírásokat tartalmazó íveket hétfőn akarják átadni a megyei vezetésnek.

„Nemhivatalos információk szerint javában zajlik a vagyon és a téli útkarbantartó központok átmentése a leányvállalatra – erre is rá szeretnénk kérdezni.” - mondta Štulajterová. Nem értik azt sem, miért van a leányvállaltnak Lévai székhelye.

„Ezek szerint a saját autóinkért Nyitra Megyének kell majd adót fizetnünk? - hangzott a képviselői kérdés. Állításuk szerint a megyei útkarbantartó felügyelőtanácsa sem tud semmit a leányvállalat létrejöttéről.

Milan Murgaš jelenlegi megyeelnök nevetéssel válaszolt a vádakra.

„A képviselők arról tesznek tanúbizonyságot, hogy nem ismerik a törvényt, azt hívnak össze, amit akarnak. Dilettánsok ezekben az ügyekben, nem ismerik a gazdasági törvénykönyvet, senki a javaslattevők közül még soha nem vállalkozott.”- nyilatkozta hozzátéve, hogy az egész csak a választási kampány része. A leányvállalt létrehozását azzal magyarázta, hogy el kell különíteni azt a tevékenységet, amit a köz érdekében látnak el a megye részére attól, amit haszon-orientáltan végeznek más jogi szubjektumok részére. Hozzátette, hogy további két leányvállaltnak kellene még létrejönnie – az egyik Pozsonyban, a másik Kelet-Szlovákiában tevékenykedik majd.

Murgaš, mint a megyei útkarbantartó vállalt részvényeit 100 százalékban birtokló megyei önkormányzat végrehajtója azt állította, hogy a vállalat igazgatótanácsa mindenről tudott. Ezt cáfolta Peter Mináč, az igazgatótanács alelnöke-megyei képviselő, aki szerint a kérdés nem került az igazgatótanács elé.

Murgaš szerint akkor a képviselő „vagy nem volt jelen a tárgyaláson, vagy a fülein ült”.

A megyeelnök egyszemélyi vezetési stílusát bírálta annak SNS-HZDS-es kihívója, a jelenlegi megyei alelnök Jozef Šimko is. A korábbi választási ciklus alatt statisztának érezte magát a megyei vezetésben, nem kapott lehetőséget a döntések tényleges befolyásolására. Választási győzelme esetén számos változást eszközölne – megyei kirendeltséget nyitna Losoncon, megváltoztatni a megyei oktatásügyi koncepciót. Az egészségügyben megszüntetné a hadiállapotokat – a megye jelenleg perben álla kórházait működtető nonprofit szervezetekkel.

Milan Murgaš szerint ha Šimko statisztaszerepet töltött be, annak csak lustasága lehet az oka.

A Besztercebánya-megyei önkormányzat vezetésére kilencen pályáznak. Az MKP nem indtott saját jelöltet, bár néhány napja hírbe hozták a párt egyik polgármesterét a HZD-SNS jelölt Šimko támogatásával.  A Híd Vľadimíra Maňka-t, a Smer jelöltjét támogatja.

- sita/para -