Durvuló választási kampány Besztercebánya és Kassa megyében

2009. november 11. - 09:46 | Régió
A Híd panaszt tett a rimaszombati járásban megjelent röplapokkal kapcsán, amelyekben jelöltjei közösen szerepeltek olyanokkal, akik az SNS-t támogatták. Kassa megyében az SDKÚ vette elő a magyar kártyát.
A Besztercebánya megyében megjelent röplapok arra tesznek javaslatot, hogy kit válasszanak a polgárok szombaton. Több párt - a Híd, az MKP, az Európai Demokrata Párt és a Szlovákiai Roma Kezdeményezés – hat jelöltjének neve szerepel a listán.

Simon Zsolt, a Híd megyei elnöke elmondta, hogy tudomása szerint a jelöltek nem adtak engedélyt nevük felhasználására, ezért a Híd panaszt tesz a választási bizottságnál.

„A röplapok a rimaszombati járás déli részén szinte minden háztartásba eljutottak.” - mondta Simon.

A beleegyezés hiányát megerősítette a Híd jelöltje, Varga Szilvia is: ”Nem egyeztem bele a nevem felhasználásában semmilyen más anyagon, mint a Híd hivatalos kampányanyagai.”

Az ominózus röplapon ott szerepelt Cifruš István rimaszombati polgármester neve is. „Először hallom ezt az információt, de amint kézhez kapom a röplapot, cselekszem az ügyben. Senkinek sem engedélyeztem a nevem felhasználását.” - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy már korábban világossá tette, kit támogat a megyeelnöki székért folytatott küzdelemben.

Kassa megyében, Zemplénben olyan levél jelent meg, mely a magyar régiók fokozott támogatását hozza fel a szlovák vidék rovására, ezzel mozgósítva a választásokra. Martin Pado, az SDKÚ-DS parlamenti képviselője elismerte, hogy ő az írás szerzője. Szerinte a megyei támogatási keret aránytalanul nagy része ment a vegyesen lakott régiókba. Ennek okaként jelenlegi SMER-MKP koalíciót jelölte meg hozzátéve, hogy a jövőben is megtörténhet mindez, hiszen a Híd, az MKP most is Zdenko Trebuľa megyei elnökjelöltet támogatja.

„És ezért megint fizetni kell! Mi mindannyian fizetünk majd érte.” - írja levelében az SDKÚ képviselője.

Zdenko Trebula visszautasította a vádakat. „Az ilyen manipulációbecsületére válna a legelvetemültebb nacionalistának is. Csodálkozom, hogy éppen az SDKÚ-DS egy tagja, egy képviselő fogalmazott meg ilyeneket.” - mondta Trebula hozzátéve, hogy szerinte a megye többsége nem osztja a levélben megfogalmazottakat.

Kassa megyében az SDKÚ Ján Süli – Süli János személyében állított megyei elnökjelöltet az SDKÚ.

- sita/para -