Megyei koalíciók a második választási forduló előtt

2009. november 18. - 17:56 | Régió
Besztercebánya megyében a HZD és az MKP a Smer jelöltjét támogatja, míg Trencsénben egy volt SDKÚ-s kel segítségére a SMER-nek az SDKÚ jelöltjével szemben.

Besztercebánya megyében a november 28-ai második forduló előtt a HZD is a SMER-SD jelöltje, az euroképviselő Vladimír Maňka támogatása mellett döntött.

Meg vagyunk róla győződve, hogy ez a legjobb választás Besztercebánya megye részére. Ő olyan ember, aki előbbre tudja vinni a megyét. Tapasztalatai fontosak az uniós alapok merítésénél.” - nyilatkozta a HZD elnöke, Jozef Grapa.

A HZD az SNS-szel karöltve indított közös jelöltet Jozef Šimko személyében. Ma Maňkát rajtuk kívül 10 párt támogatja – az MKP, az Európai Demokratikus Párt, valamint még az első választási fordulót megelőző időszakból a Híd, a Szabad Fórum, a Zöldek Pártja és Szlovákia Kommunista Pártja.

Maňka az első fordulóban 48 090 szavazatot, ellenfele, az SDKÚ a KDH, az SaS, az OKS és a KDS közös jelöltje, Jozef Mikuš 39 127 szavazatot szerzett. A HZD-s Šimko eredménye 7 197 szavazat volt.

Trencsén megyében Juraj Liška, az SDKÚ egykori minisztere kavarta meg az állóvizet, amennyiben a választások második fordulójában a SMER-SD jelöltjét, Pavol Sedláček-et támogatja az SDKÚ-DS jelöltjével, az ugyancsak egykori védelmi miniszter Martin Fedorral szemben. Sedláček 43 760, Fedor 28 553 és Liška 10 620 szavazatot kapott a november 14-i forduló során. Liška „tapasztalt kormányosnak” nevezte korábbi ellenfelét.

- sita/para -