Diákvércsepp - Ismét kevesebb véradó

2009. november 25. - 11:43 | Régió
DUNASZERDAHELY – Novemberben immár tizenötödik alkalommal került sor a Diákvércsepp akció megrendezésére. Idén is kevesebben adtak vért úgy országszerte, mint a régióban.

A Diákvércsepp akció november 20-án zárult, elsősorban azt a célt szolgálta, hogy felhívják a diákok figyelmét a véradás jelentőségére. Ennek érdekében plakátokat helyeztek el a helyi középiskolákban. A Vöröskereszt dunaszerdahelyi szervezetének novemberben kilenc középiskolát sikerült megszólítania.

Sajnos azonban elmondható, hogy évről évre egyre kevesebb a véradó. Nagy Dagmar, a helyi szervezet igazgatónője közölte a Paraméterrel, novemberi akciójuk alatt 100-an adtak vért, közülük 32-en első alkalommal. A vöröskereszt munkatársai igyekeznek apró ajándékokkal, kitűzőkkel is meglepni a véradókat, az első véradók vitamint is kaphatnak. Ennek ellenére csökken a számuk, tavaly még 172-en adtak ugyanezen akció keretén belül vért. 

Országos viszonylatban 15 596-an adtak vért, ebből 4834 először. A tavalyi adat e tekintetben is magasabb: 15 934 véradó, 5215 először.

-para-