Megyei választások: Négy panasz az alkotmánybíróságon, huszonkettő a rendőrségen

2009. november 26. - 18:08 | Régió
Az alkotmánybíróság négy, a rendőrség huszonkét beadványt tart számon a megyei választások első fordulója kapcsán.

Területi megoszlás szerint az alkotmánybíróság elé került ügyekből kettő Kassa megyét érinti. Az indítványozók az SDKÚ-DS és az SDĽ voltak, s mindkettő ugyanazt a területet, a Kassa-Délvárost érintette. A beadványok többek közt láncszavazás gyanújáról szólnak, és kérik a választások eredményének megsemmisítését az érintett választókörzetekben.

A rendőrségre eljuttatott beadványok közt is Kassa megyéé a szomorú elsőség, ahol nyolc büntetőügy került a figyelem középpontjába. Két büntetőfeljelentés és hat beadvány érkezett Besztercebánya megyében és három-három büntetőbeadvány Pozsony és Eperjes megyékben. A többi megyékben egyelőre nem érkezett beadvány.

Kassa megyében a legtöbb beadvány a rozsnyói járásban keletkezett. Dobšiná, Roštár és Gemerská Poloma településeken a kampánycsendet sértették meg bizonyos jelöltek érdekében. A rendőrség itt szabálysértési ügyben nyomoz. Szádalmáson a szavazatszámlálás tisztaságával kapcsolatban érkeztek beadványok. Itt már büntetőügyekben folyik a nyomozás.

Mindeközben négy megyében – Pozsonyban, Trencsénben, Besztercebányán és Eperjesen – a hét végén tartják a megyei elnökválasztások második fordulóját. Kassa megyében a Smer közös kormányzásra készül a HZDS-szel és az MKP-val.

- sita/para -