Beiratkozási körút a szlovákiai magyar iskolákért

2009. november 27. - 11:13 | Régió
Harmadik alkalommal indul a "beiratkozási körút" Dél-Szlovákiában: a szervezők célja, hogy minél több magyar gyereket írassanak magyar iskolába, és felhívják a figyelmet az anyanyelvi oktatás fontosságára.

A Via Nova Ifjúsági Csoport két évvel ezelőtt a Rákóczi Szövetség ösztönzésére vágott bele a Beiratkozási Körútba. Idén az Anyanyelvünkért Polgári Társulással közös szervezésben tartják meg a rendezvénysorozatot. A program elsődleges célja, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét arra, hogy még mindig nagyon sok magyar nemzetiségű kisdiák szlovákul tanul meg írni, olvasni és számolni.

Az eddig körutak alkalmával, az elmúlt két évben nagyjából 30 helyszínre jutottak el. Az idén a 2008-ban felkeresett helyszíneinek felén most is lesz állomása a körútnak, a programok másik fele viszont új iskolákban és helyszíneken kerül megrendezésre. A szülők idén is az anyanyelvi oktatás fontosságáról szóló DVD-ket és kis füzeteket kapnak.

Nagy Péter, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke elmondta: fontosnak tartják, hogy a magyar iskolák padjai megteljenek, ezért elsődleges céljuk, hogy megszólítsák a fiatal szülőket, és felhívják a figyelműket a magyar tannyelvű iskolákra.

(mti)