Ha sokat tudok, irány a TUDOK!

2009. november 28. - 10:40 | Régió
DUNASZERDAHELY – Idén negyedik alkalommal rendezték meg a társadalom- és természettudományok iránt behatóbban érdeklődő diákok versenyét, a TUDOK-ot.

Az alapiskolák utolsó és a középiskolák évfolyamai számára megrendezett tudományos versenynek ismét a Vámbéry Ármin Alapiskola adott otthont. Bár néhány év korkülönbség van a diákok közt, beküldött munkáikon ez nem feltétlenül látszik meg. Masszi János, az iskola igazgatóhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta, az hogy alapiskolások részt vehessenek a versenyen, az ő ötletük volt, így már a fiatalabb diákok is tapasztalatot gyűjthetnek, sőt, akár tovább is juthatnak a magyarországi országos döntőre.

Hogy miért a Vámbéry a kiszemelt iskola erre a vetélkedőre? Masszi János kifejtette, hogy amikor érkezett a kezdeményezés Magyarországról, a Pedagógusszövetség közbenjárására, és köszönhetően az ilyen területen szerzett tapasztalatnak, rájuk esett a választás. A korábbi években még a Vidékfejlesztési Szakközépiskolával (egykor mezőgazdasági) közösen szervezték.

A TUDOK egyébként négy magyarországi, egy szerbiai, egy romániai, valamint e szlovákiai regionális konferenciából áll, amelyek mindegyikéről a legjobb munkák, legjobb előadók a már említett magyarországi döntőn is megmérettetnek. A TUDOK 2009 felvidéki versenyére 37 munka érkezett, összesen 52 versenyzővel, 15 munkát ugyanis ketten képviseltek. A beküldött tanulmányok közül 18 alap-, 19 pedig középiskolás munka. 

A verseny elsődleges célja, hogy ösztönözze a tudományos diákkörök működését, valamint hogy segítse a tehetséges diákok kibontakozását, és minél többen csatlakozzanak a Kutató Diákok Mozgalmához, amely a TUDOK ötletszerzője. "Saját, kreatív munkára sarkallja a diákokat. Valaki matematikában, irodalomban, történelemben vagy más területeken találja fel magát, mindenhol hozadéka lehet munkájának a TUDOK versenyen" - vélekedett Masszi János. 

A tavalyi hat után idén négy, némileg összevont szekcióba osztották a munkákat: a legnépszerűbb a biológia-környezetvédelem, valamint a helytörténet-művészettörténet-történelem szegmens, ahová egyaránt tíz munkát válogattak. Az orvostudomány területén kilenc, a matematika-informatika-csillagászat szekciójában pedig heten mérték össze munkáikat, és előadási készségüket. 

A csütörtöki megnyitó után, amelyen Hájos Zoltán polgármester köszöntötte és biztatta a diákokat, pénteken koradélután hirdettek győzteseket, és helyezetteket az egyes szekciókban. Ők pedig a következők:

Orvostudomány: (zsűrielnök-tagok: Dr. Kiss László CSc.-Dr. Rajzák László, PaeDr, Stredl Terézia)

1. Gubik Réka-Szabó Anikó (Egyházi Gimnázium, Léva) - Az mp3-mas s annak káros hatásai

2. Muzsay Dóra (Arany János AI, Ekecs) - Azért eszünk, hogy éljünk és nem azért élünk, hogy együnk!

3. Molnár Réka (Gimnázium Párkány) - Allergia

Matematika-Informatika-Csillagászat: (RNDr. Banki Gyula-Ozogány Ernő, Fabó Mária, Dr. Kalácska József)

1. Halász Dávid (Selye János Gimnázium, Komárom) - Multitouch-érintőképernyő

2. Tomolya Mátyás (Gimnázium Fülek) - Rendezési algoritmusok olimpiája

3. Katkó Dániel (Gimnázium Fülek) - Behálózva

Biológia-Környezetvédelem: (Szili István-Lacza Tihamér, Fröhlich Gusztáv)

1. Farsang István (Selye János Gimnázium) - A CSERES-hegységbeli neovulkanitok ásványtani jellemzése

2. Kocsis Levente Lénárd (II. Rákóczi Ferenc AI) - Száguldó "vadász"

3. Csepi Julianna (BBMTNy Alapiskola) - Globális felmelegedés - evolúció vagy környezeti probléma?

Helytörténet-Művészettörténet-Történelem: (Cs. Nagy Lajos-Dr. Gaál Ida, Simon Beáta)

1. Csicsay Áron (Párkányi Gimnázium) - Egy pedagógus dinasztia története

2. Barna Gergely-Barti Réka (Párkányi Gimnázium) - Szokások és hiedelmek Barton

3. Kovács Krisztina (Kodály Zoltán Gimnázium, Galánta) - A felvidéki magyarok sorsa 1945–1948 között

A szekciók első helyezettjei továbbjutnak a magyarországi döntőre, amelyre jövő tavasszal kerül sor. Látszik, mennyire sokrétűek a munkák, modern, aktuális témákhoz kötődnek (mp3-masok, multitouch képernyők, globális felmelegedés stb.), nem utolsósorban alapiskolások is szerepelnek a helyezettek között.

Masszi János azt is elmondta, sok a visszatérő, többen vannak, akik előző év(ek)beli munkájukra építkeznek, így egyre profibb munkák születnek, egyre nagyobb gondot okozva a szakmai zsűrinek a döntésnél.

-para-

Címkék: diákverseny, TUDOK