Csali és Csalló örökzöldjei a VMK-ban

SOMORJA – Hogy a csibe hogy, Suszter az apám..., a Csali és Csalló örökzöldjeitől volt hangos a városi művelődési központ péntek este. Felléptek a néptáncegyüttes legkisebbjei és legnagyobbjai, ovisoktól a felnőttekig. A tavaly 30 éves néptáncegyüttes az egész éves munkájából készített összeállítást.

"Az idei karácsony előtti fellépésén az egész éves munkát szerettük volna bemutatni" - nyilatkozta Nagy Myrtill, a Csali néptáncegyüttes vezetője. "Ez az este a támogatóknak, szülőknek, barátoknak szólt, és hagyományt szeretnénk teremteni vele.

A Csali néptáncegyüttes a szlovákiai magyar néptáncegyüttesek országos versenyén Füleken aranydíjat nyert. A kicsikkel és az ifjúsági csoporttal jövő héten utaznak Farnadra.

Keresztes Róberttel, a Csalló vezetőjével az előadás után, az öltöző előtt beszélgettünk:

Mióta táncolsz?

Hm, most már csak igyekszem táncolni, korom és súlycsoportom miatt :) több, mint 30 éve...

Te vagy a Csalló koreográfusa...

Vezetője. A koreográfiát jobb táncosokra hagyom.

Mennyien vagytok, milyen gyakran próbáltok?

Csökkent a létszám, mára 5 fiú maradt és 9 lány. Mindenki dolgozik, sokan éjszaka is, nehéz volt összehozni a heti két próbát. Most hetente egyszer találkozunk. Időközönként tartunk egy háromnapos összpontosítást és akkor reggeltől éjfélig, sőt van amikor kéttőig csak tánc van, pár szünettel. Ezeken a napokon bepótoljuk azt, ami a heti egy  próba alatt kimaradt. Ott rakjuk össze a műsort és tisztázódik a program.

Merre jártatok?

Osztraván jártunk, a Markíza szlovák kereskedelmi adóban is szerepeltünk. Egy néptánc alapokra épülő rockoperában is táncolunk, a Felvidéki Rockszínpad Megfeszített című produkciójában. Velük voltunk utoljára Osztraván a Magyar Kulturális Hetek programján belül, mi voltunk a záró műsor. Nagy sikerünk volt. Meglepő volt, hogy egy morva városban, ahol talán csak a katonaság alatt ott rekedt magyarok élnek, ennyire érdeklődtek. Kellemes hangulatú fellépés volt. Jó olyan helyekre járni, ahol hasonló ajkú emberekkel lehet találkozni. Sokat járunk Erdélybe, voltunk Svédországban is. Számunkra furcsa, de ugyanakkor felemelő érzés, hogy az anyanyelvünket értik olyan távoli országokban.

Harminc év alatt milyen díjakkal jutalmaztak benneteket?

A legnagyobb elismerés talán a kulturális minisztérium általi "B" kategória volt. A tánccsoportoknak voltak tagozatai: "A" kategória, "B", "C". Mára ez megváltozott, valamikor "B" kategóriások voltunk, ami komoly elismerés egy magyar csoportnak, "A" kategóriás a Lúcnica volt.

A Csallót '77-ben alapították, én Csali alapító vagyok, az '78-ban volt. Az eredeti tagok 96-ban összeálltak és 3-4 évig működtek, táncoltak. Velük is táncoltam...végülis én végigtáncoltam az összes generációt. Túlélő vagyok :) de kár lenne most abbahagyni, mert akkor szétesne a csoport. Életben szeretnénk tartani, és bízunk a fiatalokban, akikkel előadtunk egy közös számot is, hogy ők majd átveszik és tovább viszik ezt a hagyományt.

DeKa