Csökkent a magyar síelők száma Gömörben

2010. január 4. - 15:37 | Régió
A korábbi évekkel ellentétben, a mostani szezonban jelentősen csökkent a turisták száma Szlovákia észak-gömöri vidékének síterepein. A gyerekeknek ingyenes sífelvonó-használat, a téli sporteszközök kedvezményes kölcsönzése, olcsó ételek, italok – ezekkel és még sok egyéb kedvezménnyel próbálják magukhoz csalogatni a vendégeket az észak-gömöri sípályák
működtetői.

Szokatlan módon 2009 szilvesztere előtt néhány nappal még lehetett szállást foglalni a Rimakokova (Kokava nad Rimavicou) fölötti vendégházakban, néhány évvel ezelőtt viszont már hónapokkal előbb le kellett foglalni a szállást. A turisták létszáma – noha ez a síközpont Budapesthez és Miskolchoz is az egyik legközelebb fekvő, jó minőségű síterepnek számít – mérhetően csökkent, pedig a folyamatosan bővülő szolgáltatások színvonala javult, az árak pedig alig emelkedtek. Főleg a magyarországi vendégek létszáma csökkent.

A visszaesésnek a vendéglátósok szerint több oka van: egyrészt az euróval szemben még mindig gyenge forint, másrészt a gazdasági válság, amely épp azt a középosztályt sújtotta leginkább, amelyik az itteni, viszonylag olcsó síterepeket látogatta - írja az Új Szó.

Az elmúlt hónapban az időjárás sem kedvezett a téli sportok kedvelőinek és a sípályákat üzemeltető rimakokovai vállalkozóknak. Ennek ellenére több sípályát mégis meg tudtak nyitni az elmúlt napokban, a hóágyúknak köszönhetően. Az esti sportolásra is adottak a feltételek: a pályákat délután öt óra után megvilágítják.

mti/para