Kassán is felháborítónak tartják a "hatalom arroganciáját"

2010. január 11. - 10:04 | Régió
Kassán hétfőn indul a petíciós akció, amellyel az útdíjrendszer ellen tiltakozó fuvarozókat támogatják.

Az aláírásokat délelőtt 10-től este 22 óráig gyűjtik a Abaszéplak városrész kataszteri hivatala előtti parkolóban, ahol egyébként a kamionosok is gyülekeznek. Marek Kažimír, a városrész polgármestere szerint az emebrek részvételükkel támogathatják az akciót, amely "az egyszerű polgár mellett áll ki".

Az egykori Csehszlovákia államfőjének, Tomáš Garrigue Masaryknak a szavait idézte, miszerint a demokrácia az párbeszéd. Robert Fico kormányfő és Ľubomír Vážny közlekedésügyi miniszter viszont a polgármester szerint most pofoncsapja a demokráciában élő embereket, akik kifogásolják az útdíjrendszert. Fico szavaira, miszerint nem találkozik a fuvarozók képviselőivel mindaddig, amíg azok fel nem hagynak a tiltakozással, így reagált: "Nem engedjük, hogy a hatalom arroganciája miatt Szlovákia húsz évvel a kommunizmus bukása után a demokrácia sírja legyen". 

Hétfőn kilenc órától mintegy 30 kamionból álló kolónia lassú haladással támogatja a Pozsonyban már csütörtöktől tiltakozó társait Nagyszombatban, a város központját megkerülő úton. Elmondták, a központba nem szeretnének menni, hogy ne korlátozzák a forgalmat. Szervezőjük egyelőre nem tudtam megmondani, meddig tart akciójuk, mindössze annyit, igyekeznek minél kevésbé akadályozni a forgalmat. 

Trencsénben a fuvarozók az I50-es utat blokkolják Trencsén felől a D1-es autópályára való leágazásnál. Több tucat kamion és autó alkotja a blokádot. Rendőrök irányítják a forgalmat. A Privigye felől érkező autósokat, akik a D1-es, vagy Csehország felé haladnának, Trencsén felé terelik. 

A Zsolnai kerületben a több száz tiltakozó kamionhoz egyre több személyautó is csatlakozik. A kamionosok lassítják a forgalmat a megye csaknem minden városán keresztülvezető főutakon.

Besztercebányán a pénteki nap után újrakezdték a tiltakozást a helyi fuvarozók, a városon keresztül történő lassú haladással hívják fel a figyelmet céljukra, hogy változtassanak az igazságtalan útdíjrendszeren. Elmondásuk szerint azért folytatják tiltakozó akciójukat, mert ignorálják őket. Egyelőre a négysávos főúton adott irányban egyetlen sávot terveznek blokkolni.

Nagyszombat felől érkezik Nyitrára is mintegy 40-50 kamion, autobusz és vontatóautó. Lassú haladással és dudálással tiltakoznak az útdíjrendszer ellen. "Meglátjuk merre haladunk, merre engednek a rendőrök" - közölte egyikük. Csakugyan lassú haladássál akadályozzák a forgalmat Aranyosmaróton.

SITA/para