Árhullámok a Sajó mentén

2010. január 12. - 12:40 | Régió
A hirtelen olvadásnak és a gyakori esőzésnek köszönhetően szinte mindennaposakká váltak az árhullámok a gömöri régió vízgyűjtő területén.

A Sajó folyó mentén lévő települések polgármesterei szerint azonban a falvak és városok lakosainak életébe nem jelent különösebb változást a jelenlegi helyzet. Mint azt Broda László, Pelsőc polgármestere elmondta, a településen csak egy családnak kellett segíteniük – az ő esetükben a pincébe szivárgó talajvíz jelentette a problémát.

Hasonló szellemben nyilatkozott Rákosi János, Lénártfala polgármestere is. A lénártfalaiaknak inkább a folyó által visszaduzzasztott helyi patakok, erek jelentenek problémát.

Komolyabb volt a helyzet a hét végén a Túróc mellett elterülő Harkácson. Mint azt a falu első embere, Árvai Zoltán elmondta víz lakóházakat és középületeket fenyegetett, azonban végül nem keletkezett jelentősebb kár. Harkács esetében az jelenti a problémát, hogy itt találkozik a Nyugati és a Keleti Túróc, illetve hogy itt is érzik a Sajó áradásainak visszaduzzasztó hatását, melyeket nem tart vissza az elégtelen védmű-rendszer sem.

Nem ilyen szerencsések azonban a határ déli oldalán. Magyarországon Sajópüspökitől kezdve tegnap még harmadfokú vízvédelmi fokozat volt kihirdetve. A Sajó áradása miatt nem lehet közlekedni a Putnok-Borsodbóta, a Sajóivánka-Sajókaza, valamint a 26-os számú főutat Sajóvelezddel összekötő bekötőút egy-egy szakaszán.

Keletebbre a Bódva áradása miatt személyautóval továbbra is megközelíthetetlen Tornabarakony és Tornaszentandrás.

 - vasik/mti -