Bizonyos esetekben emelkedik a gyermekgondozási segély

2010. január 13. - 08:11 | Régió
A Dunaszerdahelyi Járási Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal illetékesét kérdeztük a GYES változásairól, illetve hogy hogyan is juthatnak hozzá a jogosultak.

A parlament decemberben elfogadott törvénymódosítása alapján az újdonsült szülők egy csoportja számára növekszik a juttatás. Ennek értéke az eddigi 164,22 euróról 256 euróra emelkedik a gyermek kétéves koráig, ezt követően hároméves koráig marad a jelenlegi 164,22 eurós összeg.

A csaknem 92 eurót kitevő megemelt GYES viszont csak azoknak a szülőknek jár, akik a gyermek születése előtt munkaviszonyban voltak, vagy más kereső tevékenységet folytattak, illetve legalább 270 napig fizették a betegbiztosítást a Szociális Biztosítóban – erről a biztosító ad igazolást.

Azok számára, akik a gyermek születése előtt munkanélküliek voltak, vagy csak rövid ideig dolgoztak, tehát nem teljesítették a 28-37 hétig járó anyasági segély megítéléséhez a feltételeket, a gyermekgondozási segély mind a három év alatt marad a jelenlegi 164,22 eurós szinten, s mindössze a létminimum évi emelkedésének arányában emelkedik majd – közölte Horváth József, a hivatal állami szociális juttatásokkal foglalkozó osztályának vezetője.

Hozzátette, a megemelt összegű juttatásra azok is jogosultak, akik valamely EU-tagállamban jogosultak az anyasági segélyre, vagy ehhez hasonló támogatásra, illetve az örökbefogadó szülő, vagy pedig aki bírósági döntés alapján nevel gyermeket, amennyiben ezek a személyek teljesítik a törvénymódosítás többi feltételét. Horváth kiemelte, a juttatás szigorú megkötése, hogy az a szülő veheti fel, aki a gyermeket hároméves koráig otthon neveli, és nincs keresete.

Egyszeri támogatás

Amennyiben a szülő a gyermek hároméves kora előtt visszatér munkahelyére, vagy akár megegyezés alapján dolgozik, változik a helyzet. A szülő egy egyszeri támogatásra jogosult, amely a segélynek a gyermek hároméves koráig fennmaradó idővel arányos részének a 25 százaléka. Ha ezt követően a gyermek hároméves koráig a szülő ismét munkanélkülivé válna, ismét jogosult a juttatásra, viszont mindössze a havi összeg 75 százalékára – fejtette ki az osztályvezető.

Kérvények benyújtása

Elmondta azt is, hogy azon szülők, akik gyermeke a tavalyi év végéig nem töltötte be második életévét (és teljesítik a fent említett feltételeket), jelenleg már írásban kérvényezhetik a megemelt összeget a lakhely szerinti munka-, szociális és családügyi hivatalban vagy kirendeltségeken. A formanyomtatványhoz hozzájuthatnak a Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatalban Dunaszerdahelyen, vagy a hivatal somorjai, illetve nagymegyeri kirendeltségein. A kérvényezés megtörténhet írásos beadvánnyal a szülő részéről, nem kötelező a formanyomtatvány használata. Kérik, hogy a kérvény mellé a gyorsabb ügyintézés érdekében mellékeljék a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a Szociális Biztosító igazolását, és szükséges a személyazonossági igazolvány.

Horváth József elmondása szerint az ügyintézés előtt érdemes először telefonon érdeklődni a hivatalnál, illetve a kirendeltségeken. A következő számokon érhetik el az illetékeseket:

Dunaszerdahely: 2441-551/552/556

Somorja: 2442-560/563

Nagymegyer: 2443-571/572

-szt-