Dunaszerdahelyen érdeklődött a Velencei Bizottság a nyelvtörvényről

2010. január 19. - 16:24 | Régió
A szlovákiai magyar kisebbség aggodalmaival ismerkedett az Európa Tanácsot (ET) segítő Velencei Bizottság küldöttsége, amikor kedden Dunaszerdahelyen meghallgatta a város polgármesterét, aki ismertette a csallóközi magyarok véleményét az államnyelvtörvényről.

"A magyar nemzetiségű polgárok attól tartanak, hogy megbüntetik őket, ha a közéletben anyanyelvüket fogják használni, még annak ellenére is, hogy a törvény azt mondja: fizikai személyek nem büntethetőek" - nyilatkozta Hájos Zoltán polgármester újságíróknak a találkozó után. Szerinte ilyen aggodalmak mind a közéletben, mind a magánéletben vannak.

"A dunaszerdahelyi városi hivatal alkalmazottainak aggályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy beszélhetnek-e a polgárokkal magyarul. A polgároknak pedig kétségeik vannak afelől, hogy használhatják-e anyanyelvüket. Ez befolyással van az emberek mindennapi életére" - fejtette ki Hájos.

Elmondta: a szakértők leginkább az oktatásügy, az iskolák helyzete iránt érdeklődtek, amelyekben a kisebbségi tanítóknak, tanároknak ezentúl két nyelven kell vezetniük a dokumentációt, ami jelentős többletmunkát igényel részükről. Hájos szerint politikai kérdésekről a találkozón nem volt szó.

A Velencei Bizottság négytagú küldöttsége hétfőn kezdett kétnapos tájékozódó látogatást Szlovákiában az államnyelvtörvény ügyében. A látogatás során Pozsonyban és Dunaszerdahelyen tisztázó jellegű beszélgetéseket folytatott a nemzeti kisebbségek, a civil szervezetek és az állami szervek képviselőivel.

A Velencei Bizottság újabb háttéranyagot kért a szlovák kormánytól, amire a szakvélemény kidolgozásához van szükség - közölte újságírókkal a látogatás végén Sergio Bartole, a küldöttség tagja.

A szakvéleménnyel első ízben a Velencei Bizottság márciusi plenáris ülése fog foglalkozni, de nem várható, hogy a szlovák államnyelvtörvény ügyét mindjárt le is zárják.

"Ez nemcsak tőlünk függ, hanem a szlovák kormánytól is, amelynek még újabb háttéranyagot kell átadnia nekünk, s ezeket pedig le kell fordítani" - mutatott rá a jogi szakértő.

A független nemzetközi szakértőkből álló Velencei Bizottságot (a Joggal a Demokráciáért Európai Bizottságot) az Európa Tanács tanácsadó szerveként 1990 májusában hozták létre. A bizottság főleg az alkotmányozás, a közjog, a választási kérdések és az alkotmánybíráskodás kérdéseivel foglalkozik, és a múltban olyan fontos kérdésekben foglalt állást, mint a magyar státustörvény, a választójogi kódexek elvei, a bírói függetlenség, illetve a titkos CIA-repülések. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a szlovák nyelvtörvény megfelel-e az európai normáknak.
 

MTI/para