Növelnék Csallóköz versenyképességét

2010. február 1. - 17:50 | Régió
EGYHÁZKARCSA – Nagyobb forrásigényű projektek megvalósítását tervezi a Szigetköz-Csallóköz Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC), melynek létrehozásáról hétfőn döntöttek szlovákiai és magyarországi önkormányzati tisztségviselők, továbbá hazai és külföldi térség- és ágazatfejlesztési szakértők a község kultúrházában megtartott konferencián.

Gódány László házigazda polgármester köszöntője után Törzsök Erika, az Európai Összehasonlító Kisebbsékutatások Közalapítvány (EÖKiK) elnöke, illetve Simon Zsolt parlamenti képviselő a határtérségek lehetséges fejlesztési irányairól szóltak előadásaikban. Mindketten a civil szervezetek szerepét és fontosságát hangsúlyozták a határ menti együttműködésben.

A további előadók a Csallóközt és Szigetközt érintő stratégiákat és projekteket vázoltak fel, továbbá a határon átnyúló turizmussal összefüggő pályázati tapasztalataikról beszéltek hallgatóságuknak. A szakemberek kifejtették, hogy az új típusú kooperáció hozzájárulhat egy közös régió-marketing kialakításához, és növelni hivatott a két térség versenyképességét Európában.

Az EGTC jogintézményét az Európai Unió 2006-ban hozta létre a határokon átívelő együttműködés hatékonyságának növelése érdekében.

(lel)