Sárréten csak szlovákul szól a hangosbeszélő és magyar helységnévtábla sincs!

2010. február 15. - 17:13 | Régió
A dunaszerdahelyi járásbeli községből lakossági bejelentést tettek az MKP járási irodájában, amely szerint a helyi hangosbeszélőben csak szlovák nyelven olvassák be a közérdekű információkat és legalább egy éve hiányoznak a község magyar nyelvű helységnévtáblái is.

A bejelentéssel a múlt héten foglalkozott az MKP járási elnöksége és a testületi határozat értelmében a párt járási elnöke, Pázmány Péter levélben figyelmeztette a problémára, a község polgármesterét, Otakar Tomešeket. Felszólítva őt egyszersmind arra, hogy a hatályos államnyelvtörvény rendelkezéseinek értelmében magyar nyelven is hirdessenek Sárréten.

"Rövidesen ugyanígy figyelmeztetjük az illetékes járási útkarbantartó válallalatot, hogy a hatályos rendelkezések értelmében pótolják a hiányzó magyar nyelvű helységnévtáblákat" - tájékoztatott az MKP járási titkára, Miklós Dénes. Miklós a Paraméter kérdésére válaszlva közölte: "A nyelvtörvény betartását felügyelni hivatott kulturális minisztéiumnak csak abban az esetben kívánjuk jelezni a törvénysértést, ha figyelmeztetésünkre sem változik meg a helyzet a községben."

A legutóbbi, 2001-ben végzett népszámlálási adatok szerint a Sárrétet 52 százalékban magyar nemzetiségűek lakják.

-para-