Viharos MKP tisztújítás Kassa megyében

2010. február 25. - 11:54 | Régió
Majd négyórás ülésezés után, mely nem nélkülözte a parázs vitákat és a háborgó indulatokat sem, választotta meg vezetőségét a Magyar Koalíció Pártja Kassa megyei szervezete.

A tisztújító gyűlésre azt követően került sor, hogy a 2009. évi megyei választásokon a párt a korábbi 12 megyei képviselő helyett csak három tőketerebesi járásbeli és egy rozsnyói képviselőt tudott bejuttatni a megyei önkormányzatba.

A megyei elnöki posztra eredetileg négy járási szervezet – a rozsnyói, a Kassa-vidéki, a kassai és a tőketerebesi állított saját jelöltet. Több, néhány küldött által taktikainak minősített visszalépés után csak két jelölt maradt. Kassa-vidék Szepsi polgármesterét, az MKP országos alelnökét, Zachariás Istvánt a tőketerebesi járás pedig a volt megyei képviselőt, Petrik Ferencet javasolta megyei elnöknek.

A választásokból az utóbbi került ki győztesen 14:26-os szavazatarány mellett.

Az elnökválasztást követő elnökségi tisztújítót már a kemény szócsaták és a háborgó indulatok jellemezték, melyeket nem csillapított le az országos elnök, Csáky  Pál jelenléte sem. A megyei pártvezetést csak többszöri szavazás után sikerült megválasztani, miközben több küldött elhagyta a tárgyaláshelyszínét. Előfordult az is, hogy bár az öt elnökségi helyre öt jelöltet delegáltak a járások, Kassa vidék jelöltje mégsem kapta meg a szükséges szavazatszámot. Néhány jelölt arról beszélt, hogy két járás, a tőketerebesi és a rozsnyói magának szeretné kisajátítani a megyei MKP vezetést.

Az este kilenc óra körül befejeződött tisztújító közgyűlés Petrik Ferenc megyei elnök mellett, megválasztotta a két alelnököt - Szöllös Jánost a rozsnyói járásból és Szaniszló Sándort Kassa-vidékről. Az utólsó szavazásnak köszönhetően minden Kassa-megyei járás rendelkezik megyei elnökségi taggal.

- vasik jános -