Politikailag motivált volt a demonstrálók elvezetése?

2010. február 26. - 12:04 | Régió
Mint egyik olvasónk jelezte, nem is volt annyira békés a keddi komáromi nyeltörvény-ellenes tüntetés, mint amilyennek elsőre látszott, ugyanis hét embert a rendőrség elvezetett.

Neve elhallgatását kérő olvasónk közölte, hogy egy a belügyminisztériumban bejegyzett szervezet, a többek között a Beneš-dekrétumok ellen demonstráló Magyar Polgári Kör nevű polgári társulás képviseletében jelentek meg először a Szent István szobornál kedden délután. A rendőrség a magyar nemzeti és árpádsávos lobogókkal tüntetők hét tagját elvezette. Olvasónk szerint állítólag maguk a rendőrök is azt állították, hogy "politikai húzás volt az ügy". Két tüntetőt gyanúsítottként, további öt személyt pedig tanúként hallgatott ki a rendőrség.

A két gyanúsított a rendőrség állítása szerint tiltott önkényuralmi jelképet viselt magán. Olvasónk, aki szintén az elvezetettek közt volt, hangsúlyozta, hogy a máltai kereszt, amit ők viseltek, nem szerepel a tiltott jelképek között. Az egész rendőrségi akció körülbelül délután négy óra körül zajlott, majd este fél tizenegykor engedték el a polgári kör tagjait.

Olvasónk azt is közölte, a rendőrség házkutatást tervez a két gyanúsított otthonában. Szerettük volna kikérni a Komáromi Járási Rendőrkapitányság álláspontját is az ügyről, de ők átirányítottak nyitrai feletteseikhez.

A Nyitra megyei rendőrség álláspontja

Božena Bruchterová, a Nyitrai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője informálta a Paramétert, hogy a rendőrség valóban hét embert állított elő, akiktől személyazonosságuk igazolását kérte. Az ellenőrzés alatt kettőjük esetében fedeztek fel szélsőséges jelképeket.

A szóvivő közlése szerint egyikük cipőjén viselt vaskeresztet, amelyet szélsőséges jelképnek minősítettek. Egy másik személynek ugyanilyen kereszt volt fehér színben nyomtatva a cipőjére.

A két személyt kihallgatták, majd büntetőeljárást kezdeményeztek ellenük alapvető emberi jogok elnyomását pártoló csoportok támogatása, illetve propagálása ügyében.

-para-