UFO vagy tűzgömb robbant föl Közép-Szlovákia légterében?

2010. március 3. - 12:00 | Régió
Lehet hogy nem is bolida (tűzgömb), hanem UFÓ-jelenség tanúi voltak azok a megfigyelők, akik március elsején 23:20 óra körül először egy hatalmas fényjelenséget majd velőtrázó robbanást észleltek Kassától Nagyrőcéig?

A titokzatos jelenséget követően, ahogy ez ilyen esetekben lenni szokott laikusok, de szakemberek is elkezdték kutatni annak kiváltó okait. Főként az utóbbiak indultak el a „földön kívüli irányba“, holott, a szlovák védelmi minisztérium szóvivője, Vladimír Gemela egyértelműen cáfolta, hogy szlovák hadsereg NATO-kompatibilis radarjai azaonosítatlan repülő tárgyat regisztráltak volna az adott időpontban.

Kacsának bizonyult az aktuality.sk azon információja is, hogy a hátborzongató hang és fényeffektust kiváltó repülő tárgy a rozsnyói járásbeli magyarok lakta Beretke határába csapódott a földbe. Ginczei Anna, a község polgármestere legalábbis cáfolta a Paraméternek ezt a híresztelést, főként azt, hogy a becsapódás állítólagos helyszínét karhatalmisták őrzik. „Nyilván tudnánk róla, ha igaz lenne a hír“ – így a polgármester.

A Paraméter megkereste ez ügyben Scheirich Lászlót, a Szlovák  Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének nyugalmazott munkatársát, aki aktív korában napfizikai kutatásokkal foglalkozott és aki március elsején maga is észlelte a jelenséget a rozsnyói járásbeli Stratená (Sztracena) község kataszterében. Scheirich megerősítette, hatalmas villanást tapasztalt, amit legalább ilyen intenzív hanghatás, robbanás követett. A szakember az eseménnyel kapcsolatosan eddig nyilatkozó kollégáihoz hasonlóan elmondta, hogy szerinte meteorit-becsapódás történhetett.

„Minden kétséget kizáróan azonban csak abban az esetben állítható, hogy meteorit csapódott be az térségben, ha megtalálnák a becsapódás helyét. Csillagászkollégáim azonban ehhez egyelőre nem szolgálhatnak konkrét adatokkal, mert az észlelés mintegy 30 kilométeres magasságban történt, és mivel felhős volt az ég, lehetetlen a felvételekből kiszámítani a becsapódás pontos helyét“ – nyilatkozta a Paraméternek a szakember. Hozzátette még, hogy évekkel ezelőtt Szudánban észleltek hasonló jelenséget, ott viszont megtalálták a krátert, mert pilóták több repülőgépről is pontos koordinátákkal tudtak szolgálni.

Tény tehát, hogy a különleges eseményt, a fényjelenséget és a robbanást Szlovákia felett, a Rozsnyó környéki régióban észlelték utoljára. A csillagászok, légvédelmi szakemberek az általuk mért adatokat, információkat elemzik és egyelőre semmilyen kézzelfogható jele nincs annak, hogy idegen civilizáció küldöttei törtek volna be Szlovákiába…

-para-