Nyitra: A miniszter átadta az egyetem dekrétumát

2010. március 6. - 10:11 | Régió
A Konstantin Filozófus Egyetemnek gondot okozott a tudományos fokozattal rendelkező egy oktatóra eső diákok száma kritériumának teljesítése, ezért több intézkedést volt kénytelen foganatosítani.

Pénteken adta át Libor Vozár rektornak Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemnek az egyetemi típusú főiskolák közé való besorolását igazoló dekrétumot. Státusát az egyetem a komplex akkreditáció folyamatában megvédte, így a legmagasabb minőségű felsőoktatási intézmények közé került Szlovákiában. „Egyetemünk arculatát, amely 12 468 hallgatójával a hatodik a legnagyobb egyetemek sorában, a kutatási tevékenység intenzívebbé tételével kell kiegészíteni, amit nemzetközi együttműködés útján szeretnénk elérni“ – jelentette ki a dokumentum átvételekor a rektor.

Az egyetem 2009 szeptemberében teljesítette a komplex akkreditáció valamennyi feltételét, az oktatási minisztérium ezt decemberben ellenőrizte. Az Akkreditációs Bizottság a február 10.-i ülésén javasolta besorolni az egyetemek közé.

A Konstantin Filozófus Egyetemnek először a tudományos fokozattal rendelkező, egy oktatóra eső diákok számával volt gondja. 2008-ban az egy szakképzett oktatóra eső diákok száma 26,23 volt, míg az előirás 20-at engedélyez. Számos intézkedés foganatosításával sikerült elérni a 19,33-at. Már 2007-től azt kérte az oktatóktól, hogy bejezzék be a doktoranduszi tanulmányaikat és az új tanerőket a saját végzős doktoranduszai közül toborozta. Emellett az iskola 200-al csökkentette a nappali tagozatos hallgatók számát, a levelező tagozaton pedig 900-al. Felszámolta több kihelyezett munkahelyét is és csak kettőt hagyott meg.

(sita)