Naperőmű a falu határában

2010. március 17. - 15:17 | Régió
KULCSOD – A kis község határában szerdán adták át a mintegy két hektáron elterülő napkollektor-parkot.

Elsőre úgy tűnt, nem is naperőművet adnak át, hanem vízi erőművet, a napkollektorok előtt ugyanis nagy mennyiségű víz folyt össze, ami viszont az építmény működését nem akadályozza, az építkezés pedig még nincs is befejezve.

A beruházó a Solarland társaság, amely a Samsungtól rendelt napkollektorokat. A falu határában ezentúl 2020 darab napkollektor gyűjti be majd a nap energiáját, amely a legoptimálisabb esetben 445 kW energiát termelhet, az éves teljesítménye pedig több mint 480 ezer kWh lehet. Ez egyenlő körülbelül 150 háztartás átlagos (3500 kWh) éves energiafogyasztásával.

A megnyitón részt vettek a beruházó Solarland társaság és a Samsung képviselői is, valamint a SARIO szlovák befektetésösztönző ügynökség vezérigazgatója, Juraj Kiesel, aki elmondta, ez az első ilyen projekt Nyugat-Szlovákiában, de hozzátette, országos szinten több hasonló beruházásról is tárgyalásokat folytatnak és támogatják a hasonló innovatív technológiákat biztosító projektek megvalósítását.

A beruházók képviselői közölték azt is, másfél évvel ezelőtt kezdtek el gondolkodni ezen a, becslések szerint mintegy 1 millió euróba kerülő invesztíción, amelynek mára meglett az eredménye. A jövőben kitermelendő energiamennyiség egyébként azt is jelenti, hogy ha ugyanezt a mennyiséget hagyományos módszerrel próbálnák kitermelni, az mintegy 300 tonna szén-dioxid kibocsátást jelentene évente. Tehát ettől is megkímélnek a hasonló projektek.

Megkérdeztük Both Tibort, Kulcsod polgármesterét is, aki úgy nyilatkozott, a falu segítette a beruházókat a tereprendezésben, valamint eladta számukra a korábban szövetkezeti földterületet. A beruházók ezentúl a község számára adóznak az építmény után, ami a polgármester becslése szerint éves szinten mintegy 5-6 ezer eurót jelenthet. Ez pedig a néhány száz lakosú kisközség számára nem kis bevétel. A napkollektorok üzemeltetői emellett ígéretet tettek arra is, hogy a falu rendezvényeit szponzorálják a jövőben.

-szt-