Ignorálják a cukorrépa-termesztők érveit, megvonnák kárpótlásukat

2010. március 18. - 15:00 | Régió
VÁSÁRÚT – A földművelésügyi miniszter, Vladimír Chovan csütörtök délelőtt felvázolta a tárca elképzeléseit a termesztők kárpótlásának megvonásáról, és még Simon Zsoltnak is beszólt.

A találkozón a minisztérium a szlovákiai mezőgazdaság és élelmiszeripar perspektívájáról kívánta informálni Nagyszombat megye agrárvállalkozóit, szövetkezeteit. Az egész esemény legkiélezettebb pontja viszont a cukorrépa-termesztők kárpótlásáról folytatott vita volt, amelyet a minisztérium át kíván csoportosítani.



Az ügy előzménye, hogy Szlovákia korábban az Európai Unió kérésére lemondott a cukorrépa-termesztő kvóták egy részéről. Korábban emiatt zárták be például a dunaszerdahelyi cukorgyárat is. Ennek következtében a helyi termesztők elestek ettől a lehetőségtől, és nem termelhettek tovább. Törvény született azonban arról is, hogy őket, mivel termesztésükre továbbra már nincs szükség, kárpótolni kell ezért. Az elsődleges kárpótlás után a másodlagos kárpótlást vonná meg a minisztérium a javarészt déli (dunaszerdahelyi, galántai) járásokban tevékenykedő termesztőktől, ez ellen emelték szavukat a tanácskozáson. 

Chovan miniszter elmondta, hogy először decemberben merült fel egy rimaszombati fórumon, hogy a támogatást nem folyósítanák többé az agrárvállalkozóknak, nemrégiben pedig az egyik újságban olvasott arról, hogy a termelők sokkolva érzik magukat emiatt. "Én érzem sokkolva magam, amiért ők sokkolva érzik magukat" - jegyezte meg. Elmondta, a költségvetés nagyon leterhelt, és a kárpótlásra nem jut forrás. Szeretnék továbbá olyan tevékenységekbe átcsoportosítani ezeket az összegeket,ahol valós termesztés folyik.

Többen hangjukat emelték a tervezett intézkedés ellen, mondván, megosztják vele az országot, amelyre korábban ilyen téren nem volt példa. Érveltek a megszűnő munkalehetőségekkel és a kieső pótlólagos bevételekkel is, ám a minisztert ez nem igazán hatotta meg. Emlékeztetett egykori kollégájára is. "Tudják ki volt azelőtt a miniszter, nem szlovák nemzetiségű volt! És olyan paramétereket teremtett, amelyek valóban félrenyomják a termelést, a régiófejlesztést" - fogalmazott, nyilván Simon Zsoltra értette mondandóját. Hangsúlyozta, a mezőgazdaság rossz alapokra volt felépítve és ezen mindenképp változtatni kell.

Mészáros Árpád az agrárvállalkozók képviseletében szólalt fel, és számokkal szolgált Chovan miniszter érveire. A vita után nyilatkozott a Paraméternek, elmondta, a minisztérium jogtalannak ítéli a termesztők törvény által is megszabott igénylését. Ez pedig szerinte nem helyénvaló hozzáállás. Egyetértett a felvetéssel, hogy a politika éket ver a közösségek közé és megosztja ilyen tekintetben az országot. Ugyanakkor kiáll a racionális megoldás keresése mellett. Szeretnének továbbra is ész érvekkel szolgálni az intézkedés ellen, de mint elmondta, ha nem nyugszik a politikai arrogancia, akkor tüntetésre is sor kerülhet. Aláhúzta, ebben az esetben is a racionális érvek mellett kell kiállni, mint a munkahelyek elvesztése, és az állam számára elsődleges és másodlagos bevételek kiesése.

-szt-