Fico új munkahelyeket ígért Gömörnek

2010. május 20. - 13:12 | Régió
Majdnem egy évtizedes kálvária után ma hivatalosan is átadták a rozsnyói ipari parkot. Az ünnepségre Robert Fico miniszterelnök, Zdenko Trebula, Kassa-megye elnöke és az állami hivatalok és önkormányzati intézmények vezetőinek jelnelétében került sor.

Az ipari parki beruházás megvalósításának ígéretéről még a kormány egyik legelső kihelyezett ülésén döntöttek Betlérben. Ekkor hangzott el az arra vonatkozó ígéret is, hogy a kormány támogatni fogja a régióbeli bányászat fennmaradását és a város évtizedek óta befejezetlen fedett uszodájának megépítését is.

A dícsérő szavak mellett a fedett uszoda gondolatát vetette fel avatóbeszédében Vladislav Laciak, Rozsnyó polgármestere, de az kormányhatározat egyéb, egyelőre meg nem valósult részére emlékeztettek azok a bányászok is, akik két transzparensen munkát és a bányászat újraindítását követelték.

Robert Fico miniszterelnök válaszában elmondta, hogy a kormány vállalásitól függetlenül is több tízmillió eurót fordított már vidékfejlesztésre – de a lehetőségei végesek. Áttekintik majd a fedett uszoda befejezésének kérdését, ám sokkal fontosabbnak tartja az alsósajói bánya, az egykori Siderit újraindítását.

Fico örömteli hírként közölte, hogy felkérte a Felső-Nyitrai Bányavállalat tulajdonosát, hogy gazdaságossági tanulmányban tekintsék át az alsósajói bánya újraindítását. A többek közt a nyitranováki bányát is működtető vállalkozás szerint az újraindítás lehetséges – s mint Robert Fico miniszterelnök elmondta, a kormány mindíg is támogatni fogja a bányászatot.

A Paraméter kérdésére a helyszínen megjelent egykori bányászok és üzemvezetők úgy nyilatkoztak, miszerint alacsony gázárak mellett akár gazdaságos is lehet az ércbányászat, ám a kérdés ennél sokkal összetettebb.

- Vasik János -