Nagy József: Ugyanúgy gondolkodom, mint a csallóközi emberek többsége

2010. május 26. - 08:57 | Régió
Nagy József dunaszerdahelyi közgazdászmérnök, negyvenkét  éves, nős és négy gyermek édesapja. A valamikori DUNSTAV, ma a Therma részvénytársaság igazgatója. Az alábbiakban a Híd párt 18-as számú jelöltlistáján 29-es sorszámú parlamenti képviselőjelöltjeként vall céljairól.

- Hogyan jutott el az aktív politizálásig, a politikusi ambíciókig?

- A dunaszerdahelyi magyar gimnáziumban érettségiztem, majd a közgazdasági egyetem elvégzése után Pozsonyban ingatlanközvetítéssel, szakújságírással és kiállítás-szervezéssel kezdtem pályafutásomat. Néhány év elteltével azonban boldogult édesapám, akit sokak csak OSP-és, AGROSTAV-os vagy DAC-os Nagy Józsiként ismertek, hazaparancsolt. Így lettem az idén 50 éves DUNSTAV, ma Therma részvénytársaság részlegvezetője, közgazdásza majd később igazgatója. Emellett tíz éve vezetem az Agrostav Komárno a.s. testvérvállalatunk igazgatótanácsát. Személyes sikeremnek is tartom, hogy a gazdasági válságokat átvészelve átszervezések árán is, de megtartottuk a munkahelyeket. Büszke vagyok arra is, hogy sikerült a megüresedett irodaházunkat sikeres wellness szállodává átalakítani, és így 60 új munkahelyet teremteni a csallóközieknek. A Duna-menti Szapi-i betontermékgyártó részlegünk is sikeresen túlélte a tavalyi krízist és 30 év után továbbra is folytatódik a termelés. A magyar és a szlovák nyelven kívül az angolt folyékonyan, gyakran publikációs szinten használom, emellett konyhanyelven megy a német, lengyel, szerbhorvát es talán még az orosz.

- Ilyen aktivitás mellett vajmi kevés ideje lehet a pihenésre, most még ráadásul a politizálással is megtoldotta teendőit.

- Ésszerű időbeosztás, szervezés és fegyelem kérdése, hogy az ember teljes életetet élhessen, családilag és közéletileg is. Nem mulasztom el soha, hogy család számára gazdálkodjak ki a feszített munkatempó mellett elengedhetetlen szabadidőt. Amit általában a természetben töltök a gyerekekkel, együtt túrázunk, síelünk vagy kerékpározunk. Az életem szervezése, feleségem Petra Nagyová-Džerengová –  a kortárs szlovák irodalom jelenleg talán legsikeresebb szerzője (a szerk. megjegyzése) – nélkül elképzelhetetlen lenne. Itt jegyezném meg, különös tekintettel szlovák-magyar együttélés jelenlegi állapotára, hogy Petra, ugye szlovák nemzetiségű mégis megtanult magyarul és gyerekeink is magyar iskolába járnak...

- Ezért lépett be a Híd pártba és vállalta a képviselőjelöltséget?

- Ezért is. És azért, mert a ugyanúgy gondolkodom, mint a csallóközi emberek többsége. Akinek elegük van a folyamatos feszültségkeltésből, a politikusok által szított gyűlölködésből. A közhangulat visszafordíthatatlanul az ésszerű nemzetiségi politizálás felé hajlik, amely a kisebbségi érdekvédelem mellett a mindennapi élet más fontos gondjára is kínál megoldásokat. A Híd pártot Bugár Béláék erre az értékrendre építették. Ezt jelenti az együttműködés. Határozott nemzetiségi érdekképviselet, kölcsönös empátián alapuló folyamatos párbeszéd. Hogy ez az értékrend szimpatikus az embereknek, és hogy egyre nagyobb a támogatása, ezt nemcsak az emberek közt érezni, hanem a felmérések is alátámasztják, hogy a HÍD biztosan bekerül a parlamentbe! A közvélemény-kutatók közül a Polis 6,2%-ot, az AVVM 6,2%-ot és a Focus is 5,1%-ot mért a Hídnak, mégpedig a kampány kezdete előtt! Ugye Önök is ismernek rengeteg embert, akit a politika nem érdekel, de választani elmegy  és még ma is azt hiszi, hogy Bugár Béla az MKP elnöke...?  Ezért próbálunk nap mint nap emberközelbe kerülni, hogy megismerjenek és bízzák ránk régiónk hatékony képviseletét. Mert mit ér egy olyan parlamenti képviselet, amely az utóbbi 2-3 év politizálása után már koalíciós partnert sem képes találni, nem hogy még nemzetiségi és regionális engedményeket tudjon kicsikarni érdekünkben. Csak az olyanok kételkedhetnek a Híd sikerében, akiknek érdekük fűződik hozzá, vagy akik sokkal inkább az érzelmeikre hagyatkoznak, mintsem arra, amit látnak, tapasztalnak. Persze, jó és rossz irányba is mozdulhat az inga. Ezért kell a Híd szimpatizánsainak a lehető legnagyobb számban részt venniük a június 12-i parlamenti választásokon.

- Tegyük fel, hogy az önt, vagyis az ön 29-es sorszámát rendkívül intenzív kampányának köszönhetően nagyon sokan karikázzák majd be a Híd párt 18-as listáján és bekerül a parlamentbe. Melyek elsődleges céljai?

- Mielőtt a konkrét kérdésre válaszolnék, engedjen meg egy kis kitérőt arra nézvést, hogy miért jó az embereknek, ha csallóközi jelölteket karikáznak. Egyszerű a válasz, hiszen egyértelmű, az tudja igazán, hogy hol szorít a cipő, aki azt hordja. Mi itt élünk, dolgozunk, és ezért tudjuk, hogy mire van a Csallóközben szükség. Erről szólnak az általunk kínált megoldások. Sajnos a szlovák választási rendszer nem garantálja az egyes régiók képviseletének arányosságát a parlamentben. Matematikailag 4-5 képviselő járna a dunaszerdahelyi járásnak. Ez persze elérhető, ha jól odafigyelünk és karikázunk. Mert ugye a pálya széléről könnyű kiabálni. Ezért vállaltam, hogy személyesen megpróbálok játékba kerülni és ott úgy helytállni, hogy legyen  autópályája Csallóköznek, kerüljön ide végre az uniós pénzekből munkahelyteremtésre, startlakások építésre. Ezen kívül kötelességünk biztosítani, hogy tisztességes szintre emelkedjenek a nyugdíjak, hogy megépüljön végre a déli gyorsforgalmi út, amelynek kivitelezését évek óta a csallóköziek rovására halogatja a hatalom. Következetes magyarokként legalapvetőbb céljaink pedig csak a következők lehetnek: Legyen eltörölve az ostoba nyelvtörvény, törvény szavatolja a kisebbségek nyelvhasználati jogát. És kultúrájuk átlátható finanszírozását, a nemzeti kisebbségek nyelvi, oktatási és kulturális kérdésekben ne legyenek leszavazhatók. Ami mindezen célok teljesülésének előfeltétele, hogy egyszer s mindenkorra, minden szinten le kell állítani a politikusbűnözést! Hiszen ennek mindegyikünk  issza a levét.  Ami a kampányt illeti, nem is gondoltam volna, hogy ennyi embernek a „bögyében” van az eddigi politika! A változásért nagyon-nagyon sokan kiállnak és a gyakori, alattomos nyomás ellenére, bátran segítséget és lehetőséget mernek biztosítani a HÍD kampányának. Köszönet jár ezért minden támogatónknak. Rájuk számítok június 12-én is. Visszatérve személyes esélyemre, ha már kézben a toll és a Hídas lista, nem lesz nehéz a 29-es számra rákeresni.

(x)

(fizetett politikai hirdetés)