Lakásépítésbe fogtak, bronzkori telepet találtak Abafalván

2010. május 27. - 13:48 | Régió
Bronzkori leletekre bukkantak szociális lakások építése közben a rimaszombati járásbeli Abafalván - írja az Új Szó  csütörtökön száma.

Az újság szerint Abafalva (Abovce) eddig nem szerepelt az archeológiai lelőhelyek nyilvántartásában, a feltárás után napvilágra kerülő régészeti leletek alapján biztosan bővül egy-két új fejezettel a falu történelme.

A tizenkét lakóegységből álló épület alapjait május közepén kezdték kiásni, a munkások a termőtalaj eltávolítása után alig harminc-negyven centiméter mélyen több száz darab, a bronzkorból származó cseréptöredéket találtak. A törvény értelmében minden építkezés előtt archeológusnak kell átvizsgálnia az építési területet, ha azon leletek fordulnak elő, kötelező az ásatás vagy a földmunkák közbeni szakmai megfigyelés - fejti ki a lap.

Alexander Botos, a Gömör-Kishonti Múzeum régésze szerint valószínű, hogy a Kárpát-medence északkeleti felében igen elterjedt pilinyi kultúra népének telephelyét találták meg Abafalván. A szakember szerint ezen a településen eddig nem tudtak őskori leletekről, értesüléseik szerint Szlovákia régészeti atlaszában sem szerepel abafalvai lelőhely. A régészeti feltárás legkevesebb egy hétig tart majd.

Hanobik Irén, Abafalva polgármestere is meglepetéssel vette tudomásul, hogy bronzkori települést találtak azon a telken, amelyen a szociális lakások épülnek. "Úgy tűnik, hogy ezek a cserepek és a még a föld alatt rejtőzködő tárgyak átírhatják a falu történelmét" - mondta a polgármester.

A tizenkét lakásos háztömb építése során a földmunkát maguk az ide költöző családok végzik, ők segédkeznek az ásatási munkáknál is.

A szociális lakások számára kijelölt telek a falu közepén van. Az itt élők elmondták, hogy amikor húsz-huszonöt évvel ezelőtt építkezni kezdtek, az alapok ásásakor, területrendezéskor szintén találtak mindenféle cserépedény-töredékeket, de nem tulajdonítottak nekik nagyobb jelentőséget.

(MTI)