Auschwitz létesül a Karcsai úton?

2010. június 3. - 13:28 | Régió
DUNASZERDAHELY - Mindenesetre a romatelep példamutatónak szánt A-pavilonja lakóinak ez a véleménye. Elmondásuk szerint javaslatot is nyújtottak be a városházára átköltözésükkel kapcsolatosan, ám még nem kaptak rá választ, ahogy számos más kérésükre sem.

Kurucz Jenőék rendszeresen fizetik a lakbért és más költségeik tekintetében sincs elmaradásuk. Emiatt is kaphattak helyet mintegy 15 hónapja a Karcsai úton az A-pavilonban. Négy gyermekes családról van szó, akiknek gyakorlatilag egy kicsi, kétszobás lakásban kell elférniük. A családfő elárulta, már télen segítséget kértek a Romológiai Intézettől (RI) és a várostól is, amiért beázik fejük fölött a lakás, de választ nem kaptak. Nyugtalanítja őket a helyzet, hogy hiába tartják be a szabályokat, helyzetük nem javul. Velük egyetemben a Sárközi, Kormuth és Ábrahám család neve szerepel azon a javaslaton, amelyet nemrégiben nyújtottak be a városnak áthelyezésükkel kapcsolatban. Felháborítja őket, hogy ilyen rossz körülmények között, saját szavaikkal "Auschwitz-lágerben" kell élniük, miközben véleményük szerint már több olyan család is kapott a városban lakást, akiknek nagy a tartozásuk. Kurucz Jenő hozzátette, arról nem lehet szó, hogy a városi lakásokban nem tudnák fizetni a lakbért, hiszen a Karcsai úton is 230 €-t fizetnek. Elfogadhatatlannak tartják, hogy bővíteni akarják a telepet anélkül, hogy az ő véleményüket is kikérnék erről.

Merthogy a bővítés már tény: néhány új konténerlakást már le is raktak a telepen, és Ravasz József, az RI vezetője közölte, június végére, legfeljebb július elejére be kell, hogy fejeződjenek a költöztetések a vitás Lőrincz Gyula utcai 2134-es panelházból. Felvázolta, hogy ez hogyan is történne: A 2134-es tömbház négy lépcsőházát (5., 6., 7., 8.) kell kiüríteni. Az 5-ös lépcsőházból elmondása szerint három családot költöztetnének a Karcsai útra, egyenként 7, 3, illetve 11 fősek. A 6-os számú lépcsőházból 9 család vár kiköltöztetésre, a legnagyobb létszáma nem haladja meg a hetet. A 7-esből két család költözne a tervek szerint a Karcsai útra, a 8-asból pedig további három. Ravasz József közölte azt is, öt olyan család van, akikkel külön kell foglalkozni, mivel egyelőre nem tudni, mit kezdjenek a viselkedésükkel.

Megtudtuk, hogy a jelenlegi 24 mellé további 30 konténert telepítenek, így összesen 54 lesz, amelyből kettő zuhanyzóként, egy pedig portaként funkcionál. Ezáltal az A- és B-pavilonokban lévőkkel együtt összesen 85 lakást kezel majd az intézet, Ravasz elmondása szerint körülbelül 500 személlyel. Amint lezajlik az átköltöztetési procedúra, egy élelmiszerbolt is nyílik a hátsó udvarban, valamint nyáron egy gyerekszínpadot szeretnének felállítani. Ravasz József egyszersmind közölte, hogy sikerült elfogadtatni azt a 3,3 millió eurós EU-s projektet, amelyről már korábban is írtunk. Ez három pilléren nyugszik: beruházás (iskolafelújítások), munkahelyteremtés (szemétszelektáló üzem létesítése), oktatásügy (kassai konzervatóriumot áthelyeznék Dunaszerdahelyre). Ravasz elmondta azt is, a konténerlakásokban lakókat rendszeresen ellenőrzik, rendet tartanak-e maguk után, takarítanak-e. Aláhúzta, szigorúan felügyelik és dokumentálják az eseményeket és a lakosok panaszait is.

Mindezekkel együtt továbbra is feltehetjük a kérdést tehát, van-e kiút a Karcsai úti romatelepről. Az ott lakók közül azok, akik tiszta körülmények közt élnek, mindenesetre úgy gondolják, hogy teljesen figyelmen kívül hagyják kéréseiket, ennélfogva pedig kilátástalannak vélik helyzetüket. Ráadásul nem is érzik magukat és gyermekeiket biztonságban, ugyanis szerintük nincs jól védve a hely, és némely konténerlakók életmódjukkal (drogozás, prostitúció) betegségeket is terjeszthetnek.

-szt-