Nógrád legjobb íjászát keresik Füleken

2010. június 23. - 17:16 | Régió
A szlovákiai Füleki Vármúzeum udvarán rendezik meg az idei Füleki Történelmi Várjátékokat a hét végén. Az eseményen az is kiderül, hogy ki a legjobb íjász Nógrádban - tájékoztatta a szervező Koháry Polgári Társulás elnöke az MTI-t szerdán.

Estefán László elmondta, hogy szombaton nemzetközi történelmi íjászversennyel kezdődik a program, a résztvevők a Nógrád íjásza és a Füleki vár védője rangért versenyeznek majd. Az előzetes jelentkezések alapján mintegy száz íjász méri össze erejét a vár romjai között, méghozzá négy kategóriában: magyar, klasszikus angol, vadászreflex és csigás íjakkal.

Vasárnap a Várfelső utcán kézművesek állítják fel sátraikat, majd kezdetét veszi a gyermekprogram. Zsonglőrök, bohócok mellett zenés gyermekszínházzal, íjászattal, lovaglással és kézzel hajtott körhintával szórakoztatják a kicsiket. Az ínyenceket a hal- és vadételek fesztiválja, valamint a jellegzetes palóc gulyás várja.

A délutáni programban szlovákiai és magyarországi katonai hagyományőrző csoportok lépnek a közönség elé.

A középkori harcművészet rejtelmeibe mintegy 60 szereplő próbálja majd beavatni a nézőket. A program leglátványosabb részének a lovagi torna ígérkezik, amelyben teljes vértezű lovagok mérik össze erejüket gyalogosan és lóháton. A lovagok fegyverei mellett ágyúlövésekkel és solymászbemutatóval színesítik a műsort, a nőknek történelmi táncbemutatóval kedveskednek a rendezők.

mti/para

Címkék: füleki vár, Ijászat