Már nem kell messzire utazni, hogy kiszűrjék a rendellenességeket

2010. június 24. - 16:08 | Régió
DUNASZERDAHELY – Új eljárással gazdagodott a városi kórház. Ezentúl adott a technika és a képzettség is arra, hogy helyben végezzék el a magaztvíz vizsgálatát, ami által kiszűrhetőek bizonyos rendellenességek.

Szerdán el is végezték az első ilyen beavatkozást. Juraj Schwarcz, a szülészeti, nőgyógyászati osztály főorvosa elmagyarázta az eljárás lényegét. Prenatális, vagyis szülés előtti diagnosztikáról van szó, amely során amniocentézist végeznek. Ez valójában egy rutinbeavatkozás, lényege, hogy steril körülmények között, ultrahang-ellenőrzés mellett, a hasfalon keresztül az amnionűrbe (a belső magzatburok mögé) vezetett vékony tűn keresztül 10-20 ml magzatvizet szívnak le, majd laboratóriumban vetik vizsgálat alá. Ennek a genetikai anyagnak a vizsgálata során kiderülhet, hogy a magzatnak vannak-e valamiféle rendellenességei, vagy nincsenek. Előrejelezhető a terhesség kimenetele.

Schwarcz doktor úr közölte, az amniocentézis nem ismeretlen eljárás Dunaszerdahelyen sem, ugyanis bizonyos egészségügyi, vagy életmentő céllal végeznek terhességmegszakítást. Ezt körülbelül hat éve végzik már a dunaszerdahelyi kórházban is. Ekkor bizonyos anyagokat fecskendeznek a magzatvízbe, ami vetélést idéz elő.

A doktor elmondása szerint ez a folyamat ugyanolyan, csak a magzatvíz vételére irányul. A komplikációk kockázata pedig nagyon alacsony, mindössze 0,08%. Kérdésünkre, hogy kinél szükséges ez a vizsgálat, elmondta, hogy alapvetően minden várandós anyánál elvégeznek bizonyos biokémiai vizsgálatokat. Vért vesznek tőlük, és ha ennek vizsgálata során bizonyos mutatók nincsenek rendben, akkor ajánlják az amniocentézist. Olyanok esetében is ajánlani szokták, akiknek már volt korábban vetélésük. Mivel pedig 35 év feletti nők esetében már gyakoribb például a 21-es triszómia, vagyis a Down-szindróma előfordulásának kockázata, ezért ebben a korcsoportban is gyakrabban készül ilyen vizsgálat. Minden esetben először informálják a pácienst, és övé a végső döntés. Schwarcz doktor emlékeztetett, vannak aki különböző okok miatt elutasítják.

Effajta komplex vizsgálatot a doktor úr elmondása szerint legközelebb Pozsonyban vagy Nyitrán végeznek. Számukra elsődleges érv volt, hogy az itteni páciensek is könnyebben hozzáférjenek. Ezáltal nem kell messzire utazni, ahol személytelenebb a vizsgálat, másik előny a nyelvi akadályok leküzdése, mivel a doktor véleménye szerint többen emiatt is utasítják el az utazást. Szeretnék ezzel lefedni a környező dél-szlovákiai járásokat.

Kifejtette, hogy ahhoz, hogy mindezt itt végezhessék, több faktor összességére volt szükség. Elsősorban a megfelelő képzettségre, laboratóriumra, valamint genetikusra. A pácienseknek ugyanis minden esetben először genetikussal kell konzultálniuk, aki végül kezdeményezheti a magzatvíz-vételt. Hozzátette, szerencséjük volt, hogy fel tudtak szabadítani erre használható külön termet a kórházban.

A vételtől számított három héten belül lehet eredmény - közölte Schwarcz doktor. "Vannak más eljárások, a Fish-analízis, molekuláris analízis, amelyek gyorsabbak és még pontosabban, egy héten belül elkészülnek, de ezeket nem minden esetben fizeti a biztosító. Abban az esetben állja, amennyiben a laboratóriumi vizsgálat indokolttá teszi" - fejtette ki.

-szt-