Emlékezés és jövőépítés

2010. június 30. - 12:42 | Régió

A Felsőpatonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola fennállásának 50. évfordulója, továbbá a jubiláló intézmény, illetve a Mezőőrsi Weöres Sándor Általános Iskola baráti kapcsolatának 15. évfordulója alkalmából szerveztek nagyszabású ünnepséget az elmúlt hét végén Felsőpatonyban.

A vendégeket, köztük a partneriskola vezetőit és diákjait Horváth Zoltán házigazda igazgató köszöntötte, aki a kerek évfordulók jegyében készült kiállítást is megnyitotta. Az alma matert az elmúlt fél évszázad alatt összesen 1451 diák látogatta, a pedagógusok száma meghaladta a 160 főt. A most záruló tanévben 103 gyermek koptatta a suli padjait.

A „hivatalos” programokat gálaműsor követte, melyben a hazai iskolások mellett színpadra léptek a mezőőrsi Szitakötő gyermektánccsoport tagjai is.

Horváth Zoltán a Paraméter érdeklődésére elmondta: “A Mezőörsi Weöres Sándor Általános Iskola és a Felsőpatonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola már több mint egy évtizede áll testvériskolai kapcsolatban egymással. Az évek során közös sítáborokat, kézműves táborokat, kirándulásokat szerveztünk. Ezen kívül a magyarországi és a szlovákiai magyar gyermekek és szüleik egymás falunapi rendezvényein is találkoztak évről évre, minek köszönhetően a családok között szoros barátságok szövődtek.”

Az iskolaigazgató így folytatta: “Két intézményünk sikeresen pályázta meg a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Programot, melynek Kapcsolatépítés témakörén belül 65.147 eurót sikerült közösen elnyernünk Európai Uniós forrásokból. Rendezvényeinket ezekből a csomagokból finanszírozzuk. A kapcsolatépítés a mi esetünkben egyben a jövőépítés ügyét is szolgálja két iskola, két község és két ország partnerei között a közös Európában.” 

Mezőörs község Magyarországon, a Nyugat Dunántúl északi részén fekszik Győr-Moson-Sopron Megyében.

(lel)