Spekuláció az R7-es Dunaszerdahely-Érsekújvár szakasza körül?

2010. július 18. - 16:54 | Régió
A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) összesen négy munkaórára tette közzé azt a megrendelését, amely a címben említett szakasszal kapcsolatos környezetvédelmi hatástanulmány elkészítését célozta.

A Transparency International szerint ez nem teljesíti a méltányos határidő elvét. "Bár ez nem faliújságtender, mert az NDS weboldala jóval látogatottabb és hozzáférhetőbb, a megadott határidő azonban nagyon rövid, mintha szűkös idő állna rendelkezésre" - jegyezte meg a civil szervezet igazgatója, Gabriel Šípoš. Amennyiben egy tervezett építkezésről van szó, úgy véli, nincs rá ok, hogy ne adják meg a szokásos tíz nap közzétételi határidőt.

Az NDS július 12-én tett közzé weboldalán az R7-es gyorsforgalmi út Dunaszerdahely-Érsekújvár szakaszával kapcsolatban egy környezetvédelmi hatástanulmányra vonatkozó megrendelést. Erre a mintegy 50 ezer euró értékű megrendelésre csak azok pályázhattak, akik másnapig, július 13-ig észrevették, és kérték a szükséges pályázati dokumentumokat. A két nap alatt erre összesen négy munkaórájuk volt. 

"Az ilyen rövid határidő rengeteg, a megvalósításra képes pályázót kizár a versenyből. Egy nem régi felmérés is igazolja, hogy minél több a pályázó, annál alacsonyabb az ár" - tette hozzá a Transparency International vezetője. 

Az autópálya-kezelők a terminus lejártát követően le is vették felhívásukat az internetről. Az ajánlat megtételének határideje augusztus 4. A győztes pályázónak pedig november 30-ig el kell készülnie a tanulmánnyal. Az NDS képviselői péntekig nem válaszoltak a kérdésre, miért határoztak meg ennyire rövid határidőt, és hogy ezt transzparensnek vélik-e.

A közbeszerzési törvény alapján az effajta megrendeléseket, amelyek értéke 30 és 60 ezer euró között mozog, a megrendelőnek kötelező közzétennie a weboldalán. A törvény azonban nem szabályozza ennek időtartamát. 

Ján Figeľ közlekedésügyi miniszter elmondta, a napokban gyűjti be a szükséges eszközöket a folyamatban lévő közbeszerzési ügyekről, majd ezt követően fogalmazza meg álláspontját. A miniszter egyébként a héten váltotta le a Smer-SD által jelölt Igor Chomát az NDS éléről.

SITA/para