Nem zsaroltak magyar turistákat Szlovákiában, csak büntettek

2010. július 21. - 08:20 | Régió
Állítólag nem zsarolták meg a magyar turistákat szombaton Közép-Szlovákiában, ellenben engedély nélkül táboroztak az erdőben és agresszíven viselkedtek egy incidens során.

A rendőrségi közlést, amely az érintett nyolc magyar turista rendőrségi vallomásán alapul, Milan Sekera, a "zsaroló" kedden nyilatkozatban cáfolta.

Petra Vaskovának, a besztercebányai megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének hétfői közlése szerint nyolc magyar sátorozót zsarolt meg szombaton egy ismeretlen a Körmöcbányától délnyugatra fekvő Jánosgyarmaton. Az illető mindenkitől útlevelét, illetve fejenként 100-100 eurót követelt. A zsaroló a magyarokat "Toyota Hilux gépkocsin egy Jánosgyarmat közelében lévő nagy ház elé vitte, ahol lőfegyvert fogott rájuk és 200 eurót követelt". Miután az összeget megkapta, a zsaroló vadászkutya segítségével a gépkocsiba "terelte" a magyarokat, Jánosgyarmat közelében kitette őket, majd elhajtott.

Vasková szerint a szlovák rendőrség megkezdte az ügy kivizsgálását. Az eljárás zsarolás, valamint a személyi szabadság korlátozása címén folyik. "Elsősorban szeretném visszautasítani, hogy ennek az incidensnek bármi köze lenne a nemzetiségi kérdéshez, illetve hogy bármely politikai párt - Szlovákiában vagy Magyarországon - esetleg megpróbáljon hasznot húzni belőle" - olvasható Milan Sekera nyilatkozatában. Sekera erdőgazdálkodási vállalkozó, erdőőr, ügyvezetője egy társaságnak. A vállalkozás tulajdonában van az az erdő, illetve  vadászterület, ahol az incidens lejátszódott.

Szerinte az eset egészen másképpen történt, mint ahogy az a sajtóban megjelent. Sekera nyilatkozatában kifejtette: szombat este a gondozása alatt álló vadászterületen egy ismeretlen személyekből álló csoportra figyelt fel, akik törvényellenesen táboroztak az erdőben, s nem törődve a rendkívüli szárazsággal, tüzet raktak. Figyelmeztette őket, hogy törvényt sértenek, majd felszólította a társaságot, hogy hagyja el az erdőt. Tekintettel az erdő és a falu közötti nagy távolságra, megállapodott velük, hogy a saját autóján viszi el őket Jánosgyarmatra. Megállt a háza előtt, s mindenkinek kiállított egy 25 eurós bírságról - összesen 200 euróról - szóló elismervényt. Ezek után kivitte a magyarokat a faluból, és magukra hagyta őket.

"Nem igaz, hogy fegyverrel, illetve vadászkutyával fenyegetőztem volna. Ellenkezőleg, a csoport viselkedett arrogánsan és agresszíven, s nem akarták megérteni, hogy az erdőben és a vadászterületen nem lehet engedély nélkül bárhol táborozni, tüzet rakni, hangoskodni" - írta nyilatkozatában Sekera. Az állítja: hazugság, ami a sajtóban megjelent, az, ahogy a fiatalok az esetet a rendőrségnek leírták.

"Több tanúm is van rá, s készen állok arra, hogy a felsorolt tényeket a hatóságok előtt is bizonyítsam" - szögezte le Milan Sekera. Hozzátette: az érintettek ellen feljelentést tett az ügyészségen.

MTI