Oxigénhiány okozhatta a Kis-dunai halpusztulást

2010. július 27. - 12:13 | Régió

A rendőrség és a szakértők is keresik az okát a Szenci járáshoz tartozó Zálesie közelében történt jelentős halpusztulásnak.

Zálesie közelében a Kis-Dunán vasárnap fedeztek fel számottevő halpusztulást. A környezetvédelmi szakhatóság pozsonyi vezetője, Denisa Žábková a hírügynökségnek elmondta, a folyó vizében nem találtak mérget. Vizsgálódtak a lehetséges környezetszennyező vállalatoknál is, de sem a Slovnaftnál sem a Szlovák Vízügyi Társaságnál nem találtak szennyezésre utaló jeleket. Denisa Žabková azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a halpusztulást a klimatikus viszonyok megváltozása okozta.

A rendőrség is megindította az eljárást. Az anyagi kár jelentős, pontos összeget azonban nem határoztak meg.

Környező falvak polgármesterei szerint a környék természetvédelmi terület, ennek megfelelően a folyópart nehezen megkőzelíthető, nem gondozott. Előfordulhat azonban, hogy valakik szennyező anyagot bocsátottak a vízbe.

Valószínűbbnek tartják azonban a szakemberek azt a magyarázatot, hogy a nagy meleg következtében a sekély vizekben oxigénhiány jött létre, ami végül a halak pusztulásához vezetett. Eddig ugyanis semmilyen mérés nem mutatott ki toxikus anyagokat. A környzetvédelmi hatóság hivatalos véleményére még várni kell.

SITA/para