Kaszás Attila Fesztivál Zsigárdon

2010. július 28. - 14:26 | Régió
Kaszás Attila Kulturális Fesztivált rendeznek Zsigárdon, ahol augusztus 9. és 14. között verstábor, népzenei és néptánctábor és folklórfesztivál is várja az érdeklődőket.

Az idei fesztivált a 2007. márciusában, 47 évesen elhunyt színész, Kaszás Attila születésének ötvenedik évfordulója jegyében rendezik meg - írja az Új Szó szerdai számában.

A Kaszás Attila Kulturális Fesztivál verstáborába, valamint népzenei és néptánctáborába vasárnapig várják a jelentkezőket a szervezők. A táborokkal egy időben zajlik majd a színész szülővárosától, Vágsellyétől 10 kilométerre fekvő Zsigárdon a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek folklórfesztiválja.

Az augusztus 9-től 11-ig tartó verstábor célja két szlovákiai magyar szerző, Tóth László és Barak László műveinek népszerűsítése. A résztvevők egyéni foglalkozásokon, helyzetgyakorlatokon, verselemzésen, beszédtechnikai foglalkozásokon vesznek majd részt.

Augusztus 10-11-én rendezik meg a verséneklők táborát és fesztiválját, amelynek célja az amatőr csoportok szakmai továbbképzése. A jelentkezők szövegértelmezést, komponálást, hangszerelést, verselemzést, színpadi beszédet tanulhatnak a tábor szakmai vezetőitől.

Augusztus 11-én kezdődik a Rév zenekarral a négynapos népzenei és néptánctábor. A felnőttek mezőkölpényi, a gyerekek pedig Komárom környéki táncokat tanulhatnak. Énekelni Korpás Éva, hegedülni Lakatos Róbert, brácsázni és bőgőzni Mester László tanítja majd a jelentkezőket.

Végül augusztus 11. és 14. között rendezik meg a Kárpát-medencében élő nemzetek és nemzetiségek folklórfesztiválját, amelyen Korpás Éva lemezbemutató koncertet ad, fellép a Kor-Zár, Szarvas Dávid és a Miluman, Csiba Júlia és zenekara, Ferenczy György és zenekara, Lakatos Róbert és a Rév zenekar, a pozsonyi Pacora Trio, a nagykanizsai Igricek verséneklő együttes és Kátay Zoltán, de bemutatkoznak a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny énekelt vers kategóriájának díjazottjai is.

MTI/para