Roma holokauszt: Ez egy univerzális lecke

2010. augusztus 2. - 16:04 | Régió
DUNASZERDAHELY – A roma holokauszt emléknapján a Romológiai Kutatóintézet, több magasrangú kormánymegbízott és diplomata vett részt a megemlékezésen.

Ravasz József, az intézet vezetője beszédében kihangsúlyozta, hogy a 66 évvel ezelőtti eseményeknek nem a természet volt az okozója, hanem az ember. "Az auschwitzi események a magyarázhatóság határán kívül esnek. Valaki úgy döntött, hogy azok az emberek alsóbbrendűek. Nincs joguk az élethez, mert ők romák" - mondta.

Kiemelte, hogy ezt a modern, gondolkodó ember követte el. "Ébernek kell lennünk, hiszen a roma közösség tagjait ma is neonáci csoportok fenyegetik, és tettleg bántalmazzák... Veszélyes, ha magas politikai vezetők, akik állítólag demokratikus elveket vallanak, programjukban hirdetik a romaellenességet. Meg vannak róla győződve, hogy ez szavazatokat hoz, és sajnos igaz is" - szögezte le Ravasz József. 

Úgy véli, fontos tudatni az emberekkel, hogy a romák a zsidókhoz hasonlóan a népirtás áldozatai voltak. "Mindannyiunk feladata, hogy segítsük a romákat abban, hogy a szakadék széléről visszataláljanak... Második hazánkban, Európában békét hirdető emberként szeretnénk élni" - húzta alá. 

A megemlékezésen részt vett Milan Čič, a köztársasági elnöki iroda vezetője is. "Nem szabad felejteni. Előre nézni, és nem emlékezni olyan, mintha lélek nélkül élnénk" - fejtette ki, hozzátéve, még rengeteg víz lefolyik a Dunán, mire az emberiség el tudja fogadni a másságot.

Miroslav Polák romaügyi kormánymegbízott hangsúlyozta, "innen úgy kell távoznunk, hogy az emberi méltóság védelméhez szükséges erőt megtartsuk". Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester beszédében kiemelte, hogy el kell utasítani mindennemű diszkriminációt, a kollektív bűnösség elvét, és ártatlan emberek meghurcolását. Kifejtette, a város érdeke a roma lakosság integrálása a társadalomba, ezért indította három pilléres projektjét.

Ezt követően a meghívott köztisztviselők és diplomaták elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, majd Pavol Mešťan, a zsidó kultúra múzeumának vezetője záróbeszédében elmondta, zsidóknak és romáknak is kötelessége emlékezni. "Ez egy univerzális tapasztalat, univerzális lecke" - zárta szavait.

-szt-