Gyorsforgalmi út épül Kassától a magyar határig

2010. augusztus 27. - 17:18 | Régió
Még ebben az évben megkezdődik a Kassa-Miskolc közötti gyorsforgalmi út szlovákiai szakaszának építése, az út jelképes alapkövének elhelyezésén jelen volt Iveta Radičová, a Szlovák Köztárság miniszterelnöke és Rudolf Schuster, Szlovákia korábbi államelnöke is.

A szlovákiai Kenyhec ipari parkjában pénteken megtartott eseményen Iveta Radičová azt mondta: Szlovákiának fontos ez az út, mert összeköti Kelet-Szlovákiát Magyarországgal és Romániával is.

Kassa és a magyar határ mellett fekvő Miglécnémeti (Milhosť) közötti, R4-es út feladata az lesz, hogy biztonságosan átvezesse Kassától a magyar határig a kamionforgalmat, gyors összeköttetést teremtsen Kassa és Miskolc, lényegében Kelet-Szlovákia és Magyarország között.

Szlovákia miniszterelnöke úgy fogalmazott: az ország egyik fontos stratégiai célja az európai integráción belül a közlekedés fejlesztése, a most megépítendő út több szlovákiai települést elkerül majd.  

A gyorsforgalmi út több mint 14 kilométer hosszú lesz, és várhatóan 2012 végére készül el. A beruházás költsége meghaladja a 77,5 millió eurót, a Közlekedés Operatív Program részeként épül.

Káli Sándor (MSZP) Miskolc polgármestere rámutatott: amennyiben a magyar kormány dönt a Miskolc-Kassa autópálya magyarországi szakaszának megépítéséről, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy Budapestről Miskolcon keresztül Kassáig autópályán, illetve gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni.

A beruházást pályázaton a Skanska társaság nyerte, amely már megkezdte az építkezést.

MTI/para