Paleontológiai kiállítóhely épül Füleken

2010. augusztus 27. - 12:13 | Régió
Újabb érdekes és különleges látványossággal gyarapodik a Füleki Vármúzeum, készül a Nógrádi Geopark paleontológiai leleteinek kiállítására szolgáló bemutatóhely - írta az Új Szó pénteken.

A Füleken és környékén lévő paleontológiai lelőhelyek – főleg az Ajnácskő mellett található Csontos-árok – már a XIX. században magukra vonták a paleontológusok figyelmét. Az ásatások során előkerült leletanyagnak szeretnének most méltó kiállítóhelyet biztosítani a füleki várban. A Bebek-torony és a kis ágyútorony közti kazamatában már elkezdték a kiállítóhelyiség kialakítását.

"Hat nagyméretű tárlóban fogjuk elhelyezni a Füleken előbukkant paleontológiai anyagot, emellett természetesen a Nógrádi Geopark legjelentősebb lelőhelyéről, az Ajnácskő melletti Csontosárokból származó őslénymaradványok és töredékek is helyet kapnak itt. Sajnos a rendkívül csapadékos idei nyárelő kissé hátráltatta a munkálatokat, a földalatti kazamatában néhány hete még víz állt, ennek elvezetését meg kellett oldani. Reméljük, az őslénytani bemutatóterem elnyeri a közönség tetszését, és sokan megtekintik majd az érdekes és szokatlan helyen kiállított ősmaradványokat"– mondta Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója a lapnak.

A füleki vár idei látogatottsága biztatóan alakul, annak ellenére, hogy az esős, viharos júniusi időjárás miatt a vártnál kevesebb turista nézte meg a kiállításokat. A Prágai Nemzeti Múzeum afrikai maszkjainak válogatása még megtekinthető a Bebek-torony felső szintjein, alul pedig a vártörténeti kiállítás rendkívül érdekes anyaga látható.

A vármúzeum az új paleontológiai kiállítóhely megnyitásával a látogatók számának gyarapodását akarja elérni.

(MTI)